Gallup: Vælgerne foretrækker Vilhelmsen

Kun 20 procent af vælgerne foretrækker Astrid Krag i en ny Gallup-måling. SFs næstformand, Mattias Tesfaye afviser at tillægge tallene betydning i formandsopgøret.

SFs to kandidater til formandsposten er begge relativt uerfarne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blandt vælgerne trækker Annette Vilhelmsen (SF) foreløbigt det længste strå i opgøret om formandsposten i SF, viser en ny Gallup-måling.

Kun 20 procent af danskerne peger på hendes udfordrer sundhedsminister Astrid Krag, som deres foretrukne formandskandidat. Annette Vilhelmsen får støtte fra 36 procent af vælgerne, mens 42 procent ikke har gjort deres stilling op. Blandt SFs egne vælgere støtter 38 procent Annette Vilhelmsen, mens 33 procent bakker op om Astrid Krag.

I praksis er det dog SFs omkring 16.000 medlemmer, som skal vælge formand i en urafstemning.

Vilhelmsen overrasket

Annette Vilhelmsen selv er overrasket over opbakningen i vælgerhavet.

 - Jeg er glad for, at det, jeg siger, bliver hørt og forhåbentligt også forstået derude. Jeg bliver stoppet af folk på gaden, og noget af det, de siger, er, at de har tillid til mig, siger Annette Vilhelmsen.

Astrid Krag er SF-ledelsens kandidat i formandsopgøret, og på Christiansborg bakker hele partiets ministerhold officielt op om hendes kandidatur. Derfor tegner der sig et bittert opgør mellem SF-ledelsen og de menige folk, idet næsten hele den resterende folketingsgruppe ser ud til at bakke op om Annette Vilhelmsen og blandt SFs lokalformænd viste en baglandsrundspørge i Berlingske for nylig, at et flertal også bakker op om hende.

Ikke et Gallup-demokrati

Partiets to næstformænd har pålagt sig selv neutralitet i formandsopgøret. Men næstformand Mattias Tesfaye mener ikke, at man kan bruge en Gallup-måling til noget i valget af ny SF-formand

- SF har ikke et Gallup-demokrati, men et medlemsdemokrati. Derfor vil jeg glæde mig til at se, hvad SFs medlemmer siger. De er de eneste, som ikke er blevet spurgt, siger han.

Det betyder vel også noget, om formanden kan tiltrække vælgere?

 - Ja, det er afgørende, men det er også afgørende, om man kan levere politiske resultater. Begge dele kræver, at man fremlægger, hvad man politisk står for, og hvordan man har tænkt sig at levere resultaterne, siger han.

En Gallup-målinger giver vel en vigtig indikation på, om en formandskandidat har folkelig appel?

 - Nej, det gør det ikke. Det giver en vigtig indikation på, hvad folk synes lige nu, når de umiddelbart løfter røret og bliver spurgt af Gallup. Min ydmyge vurdering er, at vi ikke er kommet dertil endnu, hvor de rigtigt har fremlagt, hvad de vil rent politisk. Derfor er jeg ikke interesseret i Gallup, men mere i, hvordan stemningen er på medlemsmøderne, siger Mattias Tesfaye.