Gallup: Ny Alliance ud af Folketinget

Hvis der var valg i morgen, ville Naser Khader og hans parti forsvinde fra den politiske arena, viser Gallup-måling. »Vi må starte helt fra bunden igen,« siger Gitte Seeberg. VKO står til igen at have flertal.

Uroen i Ny Alliance ville betyde, at partiet røg helt ud af Folketinget, hvis danskerne skulle til stemmeurnerne i morgen. Blot 1,3 procent af stemmerne ville partiet få ifølge en ny Gallup-måling.

Gitte Seeberg fra Ny Alliance, mener, at de medlemmer, der har skabt de uheldige sager for partiet, nu må indse, at de skal besinde sig.

»Vi må gå ud fra, at de personer, som har haft næsen rigtig langt fremme, kan se, at det ikke har nogen gavnlig indflydelse på partiet,« siger Seeberg, en af partiets stiftere.

Senest har partiet været i stormvejr, da folketingsmedlem Jørgen Poulsen fik 750.000 kr. i fratrædelse fra Dansk Røde Kors, der fik opbakning fra partiets folketingskandidat Lars Kolind i sin kamp for at beholde pengene.

Allerede under valgkampen gik partiet massivt tilbage i slutspurten, og Naser Khader har da også indrømmet, at der blev begået fejl.

Gallup-undersøgelsen viser, at partiet nu må starte helt forfra, erkender Gitte Seeberg blankt.

»Ja, vi må jo starte fra bunden igen. Jeg har selv været meget ked af den uro, der har været, siden vi kom i Folketinget – sagen om Røde Kors og sagen om Lars Kolind. Men nu er vi gået på juleferie, og jeg håber på, at når vi kommer tilbage, så starter vi med at bygge op igen og se fremad.«

Gitte Seeberg sætter sin lid til Ny Alliances nye partistruktur, hvor den kollektive ledelse nu bliver afløst af én leder, Naser Khader, så der ingen misforståelser bliver om, hvem der tegner partiet.

»Det har også været en hurtig start for os, siden vi blev dannet, og vi er et nyt parti, som ikke organisatorisk er på plads endnu, men vi regner med at have god tid til at bygge partiet op.«

Vælgere, der er gået fra Ny Alliance, er efter Gallup-tallene at dømme gået over til Venstre, hvis mandatandel stiger fra 46 til 51 og dermed er der ifølge Gallup igen VKO-flertal.

Også SF står til en fremgang, der ligner andet end en krusning på overfladen. SF går fra 23 til 26 mandater, og sammen med de Radikale og Socialdemokraterne – Enhedslisten kommer ikke ind – får oppositionen 80 mandater. Det er ét mindre end ved valget. Socialdemokraterne ligger i undersøgelsen stadig historisk lavt i vælgertilslutning.

Men da både Ny Alliance og Enhedslisten ryger ud af Folketinget, overgår de to partiers mandater til de øvrige partier, og det betyder, at Socialdemokraterne trods tilbagegangen går frem fra 45 til 46 mandater.

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, mener ikke, at Ny Alliances forvirrede valgkamp med efterfølgende fnidder har været årsag til, at både hendes parti og regeringen er blevet styrket.

Vælgerne er åbenbart glade for regeringens »gode og sammenhængende økonomiske politik«, siger Inger Støjberg.