Gallup: Blå blok i heftig slutspurt

Blå blok vinder tre mandater i den seneste meningsmåling fra Gallup. Valgforsker tror dog på rød sejr.

Lars Løkke Rasmussen (V) og blå blok tæsker op på 85 mandater. Dermed har de ifølge dagen Gallup taget overraskende tre mandater fra rød blok. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flertallet under rød blok smuldrer for alvor i dagens meningsmåling, der kun lige præcis giver en mulig S-SF-regering mandater nok til at danne flertal. Hos rød blok med Helle Thorning-Schmidt (S) i front kan de sagtens tælle til 90, men altså også kun lige til 90.

Den røde blok stod i går til solide 93 mandater i folketinget, men ifølge den seneste måling, som Gallup har foretaget for Berlingske, har det seneste døgn altså rykket voldsomt rundt på stemningen i befolkningen. Dermed står hele tre taburetter altså til at gå til den blå blok, der brager frem fra 82 mandater til 85 mandater.

Dagens markante fremgang for blå blok overbeviser dog ikke valgforsker fra Århus Universitet Rune Stubager.

- Det er noget, vi også har set tidligere i valgkampen. Det går op og ned. Det overordnede har været, at forskellen generelt er blevet indsnævret, men vi har stadigvæk ikke set noget blåt flertal, forklarer han.

Men selvom der endnu ikke har været en meningsmåling, der vil give regeringen endnu en perioden ved magten, så er kampen blevet tættere, forklarer Rune Stubager.

- Det er blevet mere sandsynligt, at blå blok kan vinde i og med, at forskellen mellem blokkene jo er mindsket hen over valget. Så det er blevet mere spændende end det så ud til tidligere, men jeg tror stadig ikke på det, siger valgforskeren.

Tvivl om tvivlerne

Ifølge Gallups måling er der stadig hele 20,7 procent af vælgerne, der er i tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds. Og det kan netop blive disse tvivlere, der kan afgøre valget. Men der er tvivl om tvivlerne.

Nogle meningsmålinger viser, at tvivlerne deles lige af blokkene, andre at rød blok hiver tvivlernes stemmer hjem, og nogle viser, at blå blok nupper flertallet af tvivlere.

- Jeg har også hørt, at en overvægt at tvivlerne vil gå til blå side, men spørgsmålet er, hvor mange der gør det. Og det er der, jeg tvivler på, at der er nok tvivlere, der vil gøre det i sidste øjeblik, siger Rune Stubager.

Sikkert er det, at det i den grad har sat spændingsniveauet i vejret op til valgresultatet i morgen aften, der af flere kommentatorer og medier bliver kaldt noget en gyser.

Den grønlandske redningsvest

Skulle resultatet efter morgendagens optælling af stemmerne vise et så snævert flertal, at det kommer til at afhænge af de oversøiske mandater, har Helle Thorning-Schmidt og rød blok med stor sandsynlighed en livline i de grønlandske mandater.

En ny meningsmåling, som HS Analyse har foretaget for den grønlandske avis AG, viser en solid vælgeropbakning til landets to røde partier, der dermed atter sætter sig på begge de grønlandske pladser.

Der findes ikke tilsvarende meningsmåling for de to færøske mandater, som dog tidligere har fordelt sig lige med en på hver blok.

Statistikkens sandsynlige usikkerhed

De største partier har en statistisk usikkerhed på omkring /- tre procentpoint, for de mindste er usikkerheden omkring /- to procentpoint. Gallup Valgbarometer er baseret på 2.216 telefon- og GallupForum-interviews med et repræsentativt udsnit af vælgere, interviewet i perioden 11.-13. september 2011.

Du kan se et vægtet gennemsnit af alle meningsmålinger på Berlingske Barometer.

INFOshop: Her er et portræt af valgets tvivlere