Gade: Retssystemet snigløbet

Bog-sagen afslører ifølge forsvarsminister Søren Gade alvorlige mangler i retssystemet. Når rigets sikkerhed bringes i spil, må optrækket til en fogedsag ikke vare en uge, mener han.

Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først skal sagen kulegraves i en fart – derefter vil forsvarsminister Søren Gade (V) arbejde på en reform af retssystemet, så det hurtigere bliver i stand til at håndtere sager, hvor myndighederne kræver fogedforbud med rigets sikkerhed som argument.

- Når der er tale om rigets sikkerhed, tæller hvert minut. Denne sag har været under optræk i en uge. Det er uholdbart, når der er tale om en sag, der ifølge Forsvarschefen er til fare for Rigets sikkerhed, siger Søren Gade, der straks til morgen iværksætter en kulegravning i sit eget system.

- Hvis det viser sig, at der ikke er spildt tid hos os, så er det min pligt at arbejde for at vi får et system, der virker hurtigere end det nuværende,” siger han.

- Det må være rimeligt at kunne få en hurtig retlig behandling af sager, hvor der kan være så alvorlige forhold på spil, siger Søren Gade.

Ministeren har ikke selv læst hele den omstridte bog, så derfor kan han ikke vurdere, hvor belastende oplysninger, der er tale om.

- Men lad os nu forestille os, at Forsvarschefen har ret. At offentliggørelsen får konsekvenser for Danmark, danskere eller danske soldater. Så vil alle spørge: Hvorfor gjorde Forsvarschefen ikke noget for at forhindre, at bogen blev trykt. Forsvarschefen har forsøgt, men anmodningen om fogedforbudet har været så længe undervejs, at det er blevet snigløbet, inden det nåede frem til retten. Det er meget uheldigt,” siger ministeren, der betegner Politikens udgivelse af bogen som "forkert”.

- Man burde have ventet til retten havde talt. Herefter kunne man skælde ud på Forsvarschefen, hvis anmodningen om fogedforbudet blev afvist – eller man kunne vælge at trodse fogedforbuddet, siger han.

Ministeren vil ikke forholde sig til, om Forsvaret nu bør lægge sag an mod Politiken.

- Det vigtigste spørgsmål for mig lige nu er spørgsmålet om, hvorvidt det overhovedet er muligt at beskytte rigets sikkerhed. Det er et spørgsmål, jeg er forpligtet til at tage op med mine kolleger i regeringen, siger Søren Gade.