Gade om ministertilbud: Historien kommer ikke fra mig

Men Venstres gruppeformand siger ikke, om historien er sand eller falsk.

Venstres gruppeformand vil ikke sige, om historien om, hvorvidt han afviste Løkkes tilbud om ministerpost er sand eller falsk. Men han er ikke selv kilden, understreger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Søren Gade var efter valget selvskreven til en ministerpost. Det var de fleste enige om.

Den tidligere forsvarsminister, der 1. maj i år annoncerede sit politiske comeback, havde haft et flot valg og var kun 84 stemmer fra at runde 29.000 personlige stemmer. Det gav ham en 5. plads på listen over de største stemmeslugere.

Samtidig var Gade en af Løkkes støtter. Jo, der var nok en ministerpost til Gade i vente, mente mange. Og nok også en tung en.

Men da Løkke søndag 28. juni præsenterede sin regering - først for Dronningen og siden for danskerne - var der ingen Søren Gade på ministerlisten.

Godmorgen :-)Klokken 10.00 går jeg til Dronningen for at forestille den nye regering. Vi mødes forinden – om 45 min. -...

Posted by Lars Løkke Rasmussen on Saturday, June 27, 2015

Søren Gade skulle i stedet være gruppeformand - hvis altså Venstres folketingsgruppe ville det, understregede Løkke på Amalienborg Slotsplads.

Og sådan blev det. Gade, der indtil da hverken havde lagt skjul på sine ministerambitioner eller skjult, at han forventede en ministerpost af en vis tyngde, skulle styre Venstres folketingsgruppe på Christiansborg. Noget Gade i talrige interviews nu afviste at være skuffet over.

Weekendavisens historie

Sådan gik der nogle dage. Indtil Weekendavisen i begyndelsen af juli i år skrev, at Søren Gade faktisk var blevet tilbudt en ministerpost. Og at han valgte at takke nej.

Gade erklærede sig utilfreds med posten som gruppeformand, da Løkke ringede til ham med tilbuddet, skrev Weekendavisen. Men han gad heller ikke være miljø- og fødevareminister, skrev avisen.

Og derfor endte det alligevel med, at Gade blev gruppeformand. »Alle regeringsdannelsers trøstepræmie«, kaldte Weekendavisens skribent posten.

Ifølge artiklen i Weekendavisen var Løkke sikker på, at Gade ville betakke sig ved udsigten til Miljø- og Fødevareminsteriet, fordi han i september 2014 forlod posten som direktør for brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer efter en intern magtkamp.

Søren Gade udtalte sig ikke i artiklen.

Euroman: Gade afviste ministerpost

Sådan gik der så nogen tid. Indtil det nye nummer af Euroman kom på gaden i denne uge.

Magasinet tegner over 10 sider et portræt af »det politiske dyr« Søren Gade. Venstres gruppeformand fortæller om op- og nedturene i både sit politiske liv og hans privatliv.

Om valg og fravalg, karriere og familie. Om den dag i 2004, da han blev forsvarsminister, og om hvorfor ingen i Venstre bakkede Carl Holst op, da det stormede allermest om ham.

Man kan læse om dengang i 2010, hvor Gade trak sig som forsvarsminister efter en række skandalesager - ikke mindst lækagen af danske jægersoldaters hemmelige mission til Irak i 2007. Og så kan man læse om den lørdag i juni efter valget - dagen inden, Løkke præsenterede sin regering.

»Da Lars Løkke ringede til Gade om aftenen inden regeringsdannelsen, var det for at tilbyde ham posten som miljø- og fødevareminister. En post, Gade umuligt kunne sige ja til med det dårlige forhold, han havde fået til sine tidligere kolleger og samarbejdspartnere i Landbrug og Fødevarer. Derfor var Søren Gade ikke med, da Løkke præsenterede sin nye regering,« skriver Euromans skribent.

Søren Gade er ikke citeret i den del af artiklen.

Gade: Jeg er ikke kilden

Derfor har politiko.dk henvendt sig til Søren Gade for at få en kommentar.

Venstres gruppeformand afviser, at det er ham, der er kilden.

Både til historien i Weekendavisen og den i Euroman. Men han siger ikke noget om, hvorvidt historien er sand eller falsk.

»Ministerhistorien er jeg blevet konfronteret med flere gange. Den har jeg aldrig be-eller afkræftet endsige været kilden til,« skriver Søren Gade i en sms.

Søren Gade blev officielt valgt som gruppeformand for Venstre 29. juni. Det har han været siden. Han er desuden Venstres statsrevisor.