Gade: Lykketoft bør undskylde

Mogens Lykketoft bør undskylde for sit udfald mod statsminister Lars Løkke Rasmussen, der bliver kaldt en »lille svindler«, mener Venstre-gruppeformand Søren Gade.

Mogens Lykketoft (th) bør undskylde for sit udfald mod statsminister Lars Løkke Rasmussen, der bliver kaldt en »lille svindler«, mener Venstre-gruppeformand Søren Gade (tv). Fold sammen
Læs mere

Folketingets tidligere formand og tidligere S-formand Mogens Lykketoft bør komme med en uforbeholden undskyldning for sit hårde udfald mod statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og forgængeren, Helle Thorning-Schmidt (S).

Opfordringen kommer fra Venstres gruppeformand, Søren Gade, efter at Berlingske kunne fortælle om Mogens Lykketoft, der i forbindelse med en tale til sin egen 70 års fødselsdag omtalte Lars Løkke Rasmussen som "lille svindler" og den forrige Thorning-regering for talentløs.

"Vi kan alle forløbe os, som det tilsyneladende er sket her for Mogens Lykketoft. Min pointe er, at Helle Thorning havde formatet til at indstille Lykketoft til formand for FNs generalforsamling, og Lars Løkke Rasmussen støttede indstillingen, så Lykketoft nu kan udleve sin drøm i New York, og så synes jeg ikke, det er en passende måde at udtale sig på. Nu må vi se, om han har formatet til at undskylde, som jeg mener, han bør gøre," siger Søren Gade, der påpeger, at han udtaler sig på egne vegne.

I forbindelse med en fødselsdagsreception på Christiansborg den 9. januar udtalte Lykketoft blandt andet:

"Det er den mest fladpandet populistiske regering, vi har haft i min levetid. Med en dybt utiltalende politik og nogle dybt usympatiske personer på nøgleposter. Det er sørgeligt, at den forrige regering var så talent- og profilløs, at den banede vejen tilbage for den lille svindler, der nu er statsminister."

Mogens Lykketofts udtalelser er tirsdag blevet mødt af voldsom kritik fra flere sider. Også nuværende S-formand Mette Frederiksen har lagt afstand til de usædvanligt hårde ord fra den nuværende formand for FNs generalforsamling, tidligere S-formand og formand for Folketinget.

Udover en undskyldning fra Lykketoft efterlyser Søren Gade generelt en ordentlig tone.

"Vi forventer, at vores børn taler ordentligt til hinanden, og hvis folk skal se anderledes på politikere, kræver det, at vi taler ordentligt til hinanden," siger han.

Ifølge advokat Hans Mogensen kan Lykketofts udtalelser være på kant med injurielovgivningen.

"Principielt kan det meget vel være strafbart, dette her," siger han til Ritzau.

Lars Løkke Rasmussen har via Facebook kortfattet kommenteret, at opfordringen til at holde en god debattone tilsyneladende "ikke er nået helt over Atlanten".

Mogens Lykketoft valgte sent mandag at beklage sine udtalelser, og hans eneste tilføjelse tirsdag på Facebook lyder:

"Tak for alle kommentarer og henvendelser. Jeg mener, at min private fødselsdagsfest på alle måder har fået rigelig omtale, så jeg har ikke mere at sige for nærværende."