Fuld opbakning til Pape Poulsen fra baglandet

Det konservative bagland bakker op bag parti­formandens og folketingsgruppens mistillidserklæring til miljøminister Eva Kjer Hansen (V). Det viser Berlingskes baglandsrundspørge.

De konservatives formand, Søren Pape Poulsen, er glad for opbakningen. »Jeg er rigtig glad for, at vores bagland har lyttet til det, jeg har sagt, og hvorfor. Det her gør jeg ikke for sjov, men fordi det er alvorligt,« siger Søren Pape. Foto: Jens Astrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Presset på de Konservative er massivt. Men det samme er opbakningen til partiet formand, Søren Pape Poulsens, konfrontatoriske linje over for regeringen i den såkaldte kvælstofsag.

Faktisk mener ni ud af ti deltagere i en rundspørge i det konservative bagland foretaget af Berlingske, at den konservative folketingsgruppe traf den rigtige beslutning, da de tirsdag aften indledte stormen mod miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). En storm, som har udviklet sig til en regulær regeringskrise.

Eksempelvis formulerer Hørsholms borgmester, Morten Slotved (K), sin opbakning således:

»Eva Kjer Hansen er kommet med fabrikerede, manipulerende tal og har forbrudt sig imod al ordentlighed i forhandlingen om landbrugspakken,« siger Morten Slotved og fortsætter:

»Hvis det ender med et valg, er det Lars Løkke Rasmussens valg. Jeg frygter det ikke. Heller ikke selv om vi måske ikke står så stærkt i meningsmålingerne. Det hér er et forsvar for ordentligheden.«

Alt lige fra konservative borgmestre og regionsrådsmedlemmer til menige partimedlemmer – i alt 127 personer – har svaret på rundspørgen. 92 pct. af svarpersonerne mener, at et mistillidsvotum mod ministeren er på sin plads.

Samtidig mener 87 pct. af deltagerne i rundspørgen, at statsminister Lars Løkke Rasmussen og Venstre – når man ser på forløbet de seneste dage – har behandlet Søren Pape Poulsen og de Konservative »mindre godt« eller ligefrem »dårligt«.

Især hos nogle byrådsmedlemmer har de seneste dages stirrekonkurrence mellem Søren Pape og statsministeren resulteret i frustration over den regering, som man ellers støtter med sine mandater.

»Hvis det betyder valg, tager vi det. Og straffer vælgerne os, er det bedre at dø med værdighed end at være regeringens villige skødehund,« siger Martin Jonassen, konservativt byrådsmedlem i Ballerup Kommune.

Han er en af adskillige personer fra de Konservatives bagland, som hellere ser et valg, end at partiet trækker i land i forhold til den erklærede mistillid til miljøminister Eva Kjer Hansen.

Formanden kan roligt stå fast

Kernen i den tilspidsede konflikt mellem Det Konservative Folkeparti og regeringen er, at Eva Kjer Hansen flere gange har oplyst til Folketinget, at den omstridte landbrugspakke, som blev vedtaget torsdag, kommer til at gavne miljøet. Og at mængden af kvælstof til havmiljøet vil blive reduceret allerede i år og de kommende seks år.

Men en gennemgang foretaget af Berlingske har vist, at regeringen kun kan få regnestykket til at gå i grønt plus allerede i 2016, fordi den har indregnet forhold, som ikke har noget med landbrugspakken at gøre. Og fordi regeringen har indregnet effekter fra tidligere år.

Søren Pape Poulsen glæder sig over opbakningen fra medlemmerne.

»Det er jeg meget glad for. Jeg er rigtig glad for, at vores bagland har lyttet til det, jeg har sagt, og hvorfor. Det her gør jeg ikke for sjov, men fordi det er alvorligt,« siger Søren Pape Poulsen.

Samtidig kan formanden ifølge et flertal af de adspurgte roligt stå fast i opgøret. Hvis Søren Pape kommer i en situation, hvor han skal vælge imellem at trække sin mistillid til Eva Kjer Hansen eller vælte regeringen, foretrækker flertallet – 61 procent – det sidste. Otte procent mener, at Pape må trække mistilliden.

Søren Pape understreger, at de Konservative er klar til et valg, hvis det kommer så vidt i opgøret med statsminister Lars Løkke Rasmussen.

»Vi går den vej, vi mener, der er at gå. Vi ønsker ikke at vælte statsministeren eller regeringen. Vi har forholdt os til en enkelt minister, så hvis der bliver valg, er det, fordi Lars Løkke ønsker et valg,« siger han.

Berlingskes rundspørge er på linje med en rundspørge fra Ritzau, hvor 121 har svaret. Af dem svarer 113, at de er enige i mistilliden til Eva Kjer Hansen, og 102 mener, at Pape skal stå fast – også selv om det kan udløse et valg.

Søren Domino og Jens Beck Nielsen har bidraget til denne artikel.