»Fuck Socialdemokratiet« skrev Enhedslisten i sag om tilskud – men ifølge ekspert skal Enhedslisten slappe af

Enhedslisten og Socialdemokratiet er dybt uenige om, hvad en fungerende regering må og ikke må foretage sig. Og hvad må den så? Professor har et svar.

Fremtrædende medlemmer af Enhedslisten – blandt andre Pelle Dragsted (t.h.) og Peder Hvelplund – tordnede mod Socialdemokratiet, der afviste at stemme for et beslutningsforslag om vedtage en aftale om tilskuddet til de fattigste børnefamilier. Deres reaktion er overilet, mener ekspert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enhedslistens Peder Hvelplund kaldte det på Twitter »skuffende og fuldstændig uforståeligt«. Han mente også, at det var »uanstændigt«.

Hans partikollega Søren Egge Rasmussen gik også til vaflerne og skrev »Fuck Socialdemokratiet«.

De bombastiske udmeldinger kom, efter at Socialdemokratiet tirsdag afviste at stemme for et beslutningsforslag om at vedtage en forlængelse af aftalen om tilskuddet til de fattigste børnefamilier. Et forslag, som partiet har været fortaler for.

Fungerende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) mente imidlertid, at han havde en god sag. Ifølge Hummelgaard er der ikke præcedens for, at man behandler og vedtager love, mens der pågår forhandlinger om at danne en ny regering.

Spørgsmålet er, hvem der har ret. Er det »fuldstændig uforståeligt«, at Socialdemokratiet ikke vil stemme for forslaget, mens der pågår regeringsforhandlinger, hvilket altså Enhedslistens Peder Hvelplund hævder?

Nej, svarer Tim Knudsen, professor emeritus på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet:

»Mig bekendt er det ikke normalt, at man har afstemninger i Folketinget, inden en ny regering er dannet,« forklarer den tidligere professor.

I diskussionen om, hvad en fungerende regering må og ikke må gøre, henviser den pensionerede professor til Grundlovens paragraf 15, stik. 2.

Den dikterer, at ministre i en periode under regeringsforhandlinger kun må tage sig af praktiske forhold, der er nødvendige for, at ministerierne og den offentlige forvaltning kan køre videre – ikke andet.

Tim Knudsen understreger dog, at der er tale om et skønsspørgsmål, for det afhænger af, hvor presserende problemet er.

»Drilleforslag«

Tim Knudsen forklarer samtidig, at det er oplagt at vente, hvis et parti, som Socialdemokratiet ligger i regeringsforhandlinger med, ikke ønsker at forlænge det midlertidige børnetilskud.

»Det er helt forståeligt, at en minister ikke vil rode sig ud i noget, før han ved, hvor en ny regering står i spørgsmålet. Det er et fornuftigt synspunkt, han (Peter Hummelgaard red.) har indtaget,« mener Tim Knudsen.

Aftalen om at forlænge det midlertidige børnetilskud blev indgået i sommer af blandt andet Socialdemokratiet og Enhedslisten. Forslaget nåede dog aldrig at blive stemt igennem. Derfor blev det genfremsat af Enhedslisten tirsdag.

Fungerende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kaldte det et »drilleforslag«, fordi Enhedslisten ifølge Hummelgaard ved, at der er almindeligt ikke at vedtage ny lovgivning, mens regeringsforhandlinger finder sted.

»Enhedslisten burde rette sin kritik mod det parti, der eventuelt sidder og trykker på bremsen. Det ville være mere retfærdigt,« siger Tim Knudsen.

Desuden bringer Politiken i dag en historie om Folketingets Europaudvalg, hvor politikere kræver klarere retningslinjer for, hvad fungerende ministre må og ikke må i forhold til europæiske spørgsmål. Det sker, efter at flere fungerende ministre har forholdt sig uklart rent politisk, mens andre har været mere klare i spyttet.