FTF om Thornings kursskifte: Nødvendigt og på tide

Statsminister Helle Thorning-Schmidt benytter 1. maj til at forklare danskerne, hvad socialdemokraterne ønsker et nyt dagpengesystem skal leve op til. Bedre muligheder for genoptjening er hovedprioritet.

Bente Sorgenfrey, formand for FTF taler journalister inden mødet ang. akut-pakke på dagpengeområdet i Beskæftigelsesministeriet fredag d. 31 august 2012. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2012) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

Når Socialdemokraternes formand, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), træder op på sine i alt fem scener i hele landet 1. maj, vil det stå klart, at hun har lyttet til presset fra partiets røde bagland, fagbevægelse og dem i Folketinget, der længe har slået på tromme for et nyt og mere fleksibelt dagpengesystem.

I en mail til de socialdemokratiske folketingsmedlemmer skriver statsminsiteren torsdag aften, at reglerne for genoptjening ikke fungerer »godt nok«, og at et nyt dagpengesystem skal løse det problem. Her gør hun det samtidig klart, at Socialdemokraterne mener, at et nyt dagpengesystem skal være mere fleksibelt. Budskaber, som mødes med klapsalver i fagbevægelsen.

»Det er meget positivt. Jeg læser statsminsterens udmelding som et udtryk for, at hun har lyttet til blandt andet vores principper og krav til et nyt dagpengesystem. Dagpengekommissionen har ikke slået sømmene i anbefalinger endnu, men det ændrer ikke ved, at man godt kan mene, at blandt andet genoptjeningen af dagpenge i dag er for ufleksibelt,« siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey, der sidder med i regeringens dagpengekommission som senest til september skal barsle med anbefalinger til et nyt dagpengesystem.

Genoptjeningskravet bestemmer, hvor længe man skal arbejde, før man kan få ret til dagpenge. Da VK-regeringen halverede dagpengeperioden til to år i 2010, fordoblede de samtidig genoptjeningskravet fra seks til 12 måneders fuldtidsarbejde inden for tre år.

Gennem hele valgperioden er Thorning blevet kritiseret for ikke at leve op til valgløfterne om dagpengeforbedringer ved blandt andet at lempe genoptjeningskravet.

Men i lang tid har statsministeren afvist at kommentere den kritik af hensyn til dagpengekommissionens arbejde. Ifølge FTFs formand Bente Sorgenfrey er det pludselige kursskifte et udtryk for, at det »nu også er gået op for statsministeren«, at problemet ikke kan ties ihjel.

»Det er på mange måde fuldstændig nødvendigt det statsminiseren gør - og det er på tide her på tæsklen til et valg. Hun kan ikke vinde tillid i en valgkamp, hvis ikke hun kan fortælle os og vores medlemmer, hvad hun har tænkt sig, og hvad hun prioriterer. Det gør hun nu, og det er vi meget glade for,« siger Bente Sorgenfrey.

På Christiansborg har der hele ugen været gisnet om, hvordan Thorning ville tackle dagpengepresset på 1. maj og i en kommende valgkamp. I brevet til sine partikolleger gør statsministeren det dog klart, at et nyt dagpengesystem stadig ikke må koste mere, end det gør i dag.