Frustreret borgmester blev indkaldt til møde om coronarestriktioner i sidste øjeblik: »Et mødetidspunkt kan jo ikke være en statshemmelighed«

Tirsdag blev borgmestre fra 17 kommuner i hovedstadsområdet indkaldt til et møde med sundhedsministeren om nye lokale coronarestriktioner. Mødeindkaldelsen faldt dog først kort tid før mødets start, hvilket frustrerer borgmesteren i Høje-Taastrup Kommune.

Borgmester i Høje-Taastrup Kommune, Michael Ziegler (K), er frustreret over med få øjeblikkes varsel at blive indkaldt til møde med myndighederne under coronapandemien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag eftermiddag præsenterede regeringen en række nye coronarestriktioner, der vil gælde for 17 kommuner i hovedstadsområdet. Det sker, efter at man i de pågældende kommuner har oplevet en stor stigning i antallet af smittede med covid-19.

Restriktionerne blev varslet dage forinden, og tirsdag formiddag annoncerede sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på Facebook, at de nye tiltag ville blive præsenteret samme dag, og at han forinden skulle mødes med borgmestrene fra de pågældende kommuner.

»Tiltagene er drøftet med alle Folketingets partier, erhvervslivsorganisationer og senere mødes jeg virtuelt med borgmestrene i kommunerne om samarbejdet,« skrev ministeren på Facebook.

Det eksakte tidspunkt for borgmestermødet – og pressemødet i øvrigt – stod dog hen i det uvisse frem til kort tid før afholdelse. Det frustrerer blandt andre Michael Ziegler (K), borgmester i Høje-Taastrup Kommune, som er blandt de 17 kommuner.

For selv om nyheden om de nye restriktioner bragede løs på diverse medier i timevis, og selv om Høje Taastrup-borgmesteren gennem pressen kunne læse sig til, at han skulle til møde med sundhedsministeren, havde han ikke modtaget en invitation.

Og den ventetid endte i »ren frustration« for Michael Ziegler.

»Jeg sad jo og fulgte med i nyhederne og kunne se, at vi åbenbart skulle med til et møde med sundhedsministeren samme dag, hvilket jeg selvfølgelig var nysgerrig på. Men tiden gik jo bare. Jeg hørte ikke noget, jeg ringede til min kommunaldirektør, som heller ikke hørte noget, og der var intet i kommunens hovedpostkasse. I alle de kanaler, det kunne være kommet ud i, var der intet,« siger Michael Ziegler til Berlingske.

Derfor gik den frustrerede borgmester til tasterne, hvor han på Twitter skrev et opslag, der direkte henvendte sig til Magnus Heunicke.

»Jeg kan se i pressen, at jeg (og øvrige borgmestre) skal til møde med dig i dag om nye restriktioner. Sender du info om tidspunkt for det møde???« spurgte borgmesteren.

Herefter gik der ikke mere end få minutter, før invitationen blev sendt af sted – knap en time før mødetidspunktet.

»Det er irriterende. Vi har som borgmestre ikke en fri kalender. Det kræver planlægning og forberedelse, hvor vi skal ud og aflyse noget, og hvor vi gerne vil vise respekt over for dem, vi aflyser med,« siger Michael Ziegler.

»Det møde har jo været fastlagt i længere tid end tre kvarter før, så derfor burde man kunne give en hurtigere melding. Jeg er med på, at der vil være noget fortrolighed rent indholdsmæssigt, men et mødetidspunkt kan jo ikke være en statshemmelighed i øverste klasse,« tilføjer borgmesteren.

»Fjollet« orientering

Det er ikke første gang, at Michael Ziegler oplever, at regeringen har snøvlet med at sende en mødeindkaldelse ud. Tilbage i begyndelsen af november blev der etableret en taskforce til håndtering af smitteudbruddet blandt en række vestegnskommuner, herunder Høje-Taastrup Kommune.

»Det begyndte at køre i nyhederne om fredagen, og på samme måde havde jeg oplevelsen af at lede efter en invitation. Den kom altså først sent lørdag aften omkring 22-tiden,« siger Michael Ziegler, der hæfter sig ved, at begge møder rent indholdsmæssigt var udmærkede.

»Jeg synes egentlig ikke, det er i orden, at man skal høre i pressen, at man skal have et møde med en minister. Det kan godt gøre parallelt, men det er fjollet, at det er den måde, man bliver orienteret,« tilføjer han.

Berlingske arbejder på at få en kommentar fra Sundhedsministeriet.