Frivillige skal sikre fremtidens velfærd

Et flertal af kommunaldirektører mener, at flere frivillige er nødvendige, hvis det kommunale serviceniveau skal bevares. Så længe de frivillige ikke udfører opgaver, der kræver fagkompetencer, er det meget velkomment, lyder det fra regeringen.

Anvendelsen af frivilligt arbejde som en del af velfærdsmodellen har tidligere været oppe i debatten. her er det daværende socialminister Benedikte Kiær, der spiller fodbold ved Den Europæiske Frivillighedskaravanes besøg i Danmark i 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis de kommunale velfærdsydelser fremover skal have samme niveau som i dag, kræver det hjælp fra frivillige kræfter. Det vurderer 64 procent af landets kommunaldirektører i en rundspørge foretaget af Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev, Momentum.

Der er økonomisk smalhals og kommunerne er pålagt strenge økonomiske bånd, og det tvinger de kommunale embedsmænd til at tænke i nye baner. Således svarer 89 procent af kommunaldirektørerne, at de frivilliges indsats kan tænkes mere ind i den kommunale service fremover.

Opgaver, der kan løses af frivillige, kan være alt fra lektiehjælp til vedligeholdelse af grønne områder. Det fortæller Jesper Thyrring Møller, kommunaldirektør i Hedensted Kommune, der har konkret erfaring med frivillige, men samtidig øjner store udfordringer forude.

»Kravene fra borgerne til den kommunale service vil kun blive større i de kommende år, men vi vil ikke få flere penge, og det kan blive sværere at få medarbejdere med den rette uddannelse. Så jo mere vi kan samarbejde med frivillige, jo mindre sårbare er vi,« siger kommunaldirektøren til Momentum.

Målrettet frivillig indsats

Ifølge tal fra Region Midtjylland, hvor Hedensted Kommune ligger, kommer eksempelvis gruppen af ældre over 67 år til at vokse med næsten 60 procent frem til 2030, og det ved den østjyske kommunaldirektør godt. Derfor har frivillige i Hedensted Kommune ud over lektiehjælp og vedligeholdelse fået lov til at udføre opgaver som at bringe bøger ud til byens ældre, men også at hjælpe til i børnehaver og fritidsklubber.

Det er dog ikke holdbart, hvis frivillige kun får lov til at udføre hyggeopgaver og kun hjælper til, når de selv har tid. Det siger Jørgen Søndergaard, direktør i SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

»Hvis de frivillige skal være en mere værdifuld ressource for den kommunale velfærdsproduktion, skal man åbne dørene noget mere for dem. Det kan ikke nytte noget, at man siger, I gerne må komme og hygge med nogle børn nede i daginstitutionen, når I selv synes, I har tid til det. Hvis det skal have en værdi for nogen, skal de frivillige have en veldefineret rolle,« siger han og understreger over for Momentum, at øget brug af frivillige kun er en lille del af løsningen i forhold til at få råd til velfærden i fremtiden. Den største effekt vil fortsat komme fra nogle af de omfattende reformer af blandt andet kontanthjælpen, regeringen lægger op til.

Langt de fleste kommuner er allerede i dag parate til at give de frivillige mere ansvar. I rundspørgen erklærer 84 procent af kommunaldirektørerne sig enten enige eller meget enige i, at reglerne, for hvilke opgaver frivillige må løse, skal blødes op. Dog med det forbehold, at opgaverne ikke må gå ind og overtage faguddannet personales arbejde.

Mere frivillighed, tak

På Christiansborg ser regeringenspartierne positivt på en øget brug af frivillige i kommunale serviceopgaver.

»I disse krisetider er det ikke underligt, at man ude i kommunerne overvejer, om frivillige kan overtage visse serviceopgaver. Det har jeg principielt ikke noget imod. Faktisk vil vi radikale gerne have mere frivillighed såsom besøgsvenner, erhvervsmentorer eller frivillige i ungdomsklubber. Det har en kæmpe værdi for samfundet,« siger Liv Holm Andersen, socialordfører for de Radikale.

Hun bakkes op af SFs kommunalordfører Lisbeth Bech Poulsen, der også peger på offentlig innovation og moderne velfærdsteknologi som mulige værktøjer til at opretholde velfærdsniveauet.

»Man kan ikke altid finde løsninger, der er bedre og billigere, men nogle gange kan man godt. I tilfælde hvor vi ikke kan, skal vi ikke ende med, at for eksempel ældre bliver hjulpet i bad af frivillige, for det er en opgave, der kræver noget faglighed,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

Liv Holm Andersen er enig i, at det frivillige arbejde ikke må overtage faglærtes områder.

»Snittet går, hvor frivillige begynder at overtage opgaver, der kræver faglige kompetencer. Det går naturligvis ikke, at hver anden sygeplejerske er frivillig; men frivillige kan for eksempel godt hjælpe ældre med at komme ud og få frisk luft,« siger hun.