Friis Bach: Vi skal af med de danske EU-forbehold

EU-forbeholdene står i vejen for dansk indflydelse i Europa. Og en folkeafstemning om en afskaffelse skal nok komme, siger de Radikales politiske ordfører Christian Friis Bach.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. Vi skal af med EU-forbeholdene, mener de Radikales politiske ordfører, Christian Friis Bach.
Læs mere
Fold sammen

Det rungende »ja« til patentdomstolen viser, at danskerne er klar til et tættere samarbejde i EU, siger Christian Friis Bach (R), politisk ordfører for de Radikale, under Folketingets afslutningsdebat.

»Vi skal af med de danske EU-forbehold, der står i vejen for, at vi kan få indflydelse i det europæiske og være en del af vigtige fælles initiativer. Det gælder for eksempel Europol, det fælles politisamarbejde, som Danmark er ved at glide ud af på grund af retsforbeholdet,« siger han fra talestolen.

»Europol har i den grad været med til at styrke indsatsen mod grænseoverskridende kriminalitet. Vi kan jo ikke stoppe kriminelle ved en grænsebom - de vil bare køre udenom. Men vi kan stoppe det ved at styrke samarbejdet på tværs af grænserne i Europa,« siger Christian Friis Bach.

Men hvornår en eventuel folkeafstemning om en afskaffelse af for eksempel retsforbeholdet skulle komme, vil han ikke komme nærmere ind på. Men det bliver »ikke lige nu«.

»Vi har lige spurgt befolkningen om patentdomstolen, og det var et overbevisende ja til at komme tættere på kernen i EU, hvor vi får gavn af samarbejdet. Vi vil gerne af med de forbehold, og afstemningerne om det skal nok komme. Så håber vi, at danskerne vil være med til at bringe Danmark tættere på samarbejdet i EU,« siger den radikale ordfører.