Friis Bach-sag kan koste flere hoveder

Både eksperter og politikere kritiserer embedsmænd hårdt for at fejlinformere ministeren. Embedsværket kan have kendt til centrale oplysninger i flere uger, oplyser centrale kilder.

Christian Friis Bach tog konsekvensen af at have givet forkerte oplysninger om godkeldes af GGGIs rejseregler og trak sig i går som udviklingsminister. Men andre kan følge efter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Selv om den radikale politiker Christian Friis Bach i går valgte at trække sig som udviklingsminister, ser sagen ikke ud til at have haft sit sidste offer.

Friis Bach trak sig, fordi han efter rådgivning fra embedsværket i mere end en måned har afvist kendskab til de rejseregler, som Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen benyttede sig af som formand for den internationale klimaorganisation Global Green Growth Institute (GGGI), og som førte til Løkkes udskældte rejser på 1. klasse for danske bistandskroner.

Nu viser det sig, at rejsereglerne alligevel blev godkendt på et GGGI-bestyrelsesmøde i maj 2012, hvor Friis Bach deltog. Budgettet skulle godkendes – herunder rejsereglerne gemt væk i et underpunkt til dagsordenen.

Reglerne, som strider mod danske retningslinjer for brug af bistandsmidler, blev ifølge Friis Bach ikke drøftet mundtligt på mødet, og ministeren var ikke gjort opmærksom på dem af sine embedsmænd, som leverede talepunkter og andet forberedende arbejde.

I første omgang har regeringen bedt om en redegørelse fra embedsmændene, som selv skal forklare, hvorfor de vigtige oplysninger aldrig nåede ministeren.

Centralt i regeringen anses det for uundgåeligt, at sagen vil koste en eller flere topembedsmænd jobbet i Udenrigsministeriet, når redegørelsen inden jul skal ligge klar.

Direkte adspurgt vil fungerende udenrigsminister Nick Hækkerup (S) da heller ikke afvise, at det kan ende med afskedigelser.

»Der er tilsyneladende sket grove sagsbehandlingsfejl. Det er problematisk, at en minister giver nogle oplysninger til Folketinget, som han har fra sit embedsværk, og så viser det sig, at de oplysninger ikke passer,« forklarer han til Berlingske.

Den radikale leder Margrethe Vestager virkede i går berørt over ministerafgangen, og hun luftede åbenlyst sin frustration over embedsværket i Udenrigsministeriet.

»Det er nogenlunde lykkes mig at tøjle vreden over forløbet med udsigten til, at der bliver lavet en intern undersøgelse, som også giver baggrund for at se, om der skal ske yderligere. Det, der er kommet frem, efter at Christian ringede til mig i går, er jo alvorlige fejl i både sagsbehandlingen men også i de opfølgende mekanismer, som skal være på plads i et ministerium. Jeg ser meget frem til redegørelsen, og jeg håber den kommer hurtigt,« lød det fra Vestager.

Embedsmænd kan have vidst besked længe

Christian Friis Bach videregav blandt andet de urigtige oplysninger til Folketinget på et samråd 23. oktober i år. Ifølge ministerens egen forklaring beder han inden da »en ekstra gang« sit embedsværk om at tjekke, at rejsereglerne kun var en administrativ beslutning. Det blev bekræftet.

Onsdag var han så på ministerrejse i Mellemøsten, da han modtager et telefonopkald fra »en højtstående medarbejder i Udenrigsministeriet« på et tidspunkt, hvor han er i bil på vej ud af Gaza.

Her får han første gang besked om de fejlagtige oplysninger til Folketinget.

En central kilde oplyser til Berlingske, at Udenrigsministeriets embedsmænd kan have kendt til godkendelsen allerede 6. november i år og af uforklarlige grunde har ventet to uger med at orientere ministeren. Departementschef Ulrik Vestergaard Knudsen fra Udenrigsministeriet deltog i gårsdagens ministeroverdragelse, og her forklarede han, at han også »hører«, blandt andet fra medierne, at ministeriet har været vidende om sagens rette sammenhæng siden 6. november.

Han vil dog vente med at drage nogen konklusioner, indtil redegørelsen ligger klar.

»Det er en meget beklagelig situation. Alt tyder på, at der er begået fejl i Udenrigsministeriet, som ikke bør ske. Og jeg vil gerne vide helt præcis, hvornår man er blevet gjort opmærksom på det. For det er ikke godt nok, hvis det er rigtigt, som jeg hører, at vi åbenbart har ligget med oplysningen i noget tid,« sagde han.

»Mit ansvar – derfor trækker jeg mig«

Sagens hovedperson forklarede i går på et velbesøgt pressemøde i Eigtveds Pakhus tæt ved Udenrigsministeriet, at han selv havde truffet beslutningen om at forlade regeringen, da han blev gjort opmærksom på fejlen. Derefter skriver han først en SMS til Margrethe Vestager og siden til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), hvor han gør opmærksom på, at han vil trække sig. Og at det ikke står til diskussion.

Selv om sagen øjensynligt skyldes fejl i embedssystemet, så fastholder Friis Bach, at det var en rigtig beslutning.

»Det er en alvorlig fejl og en alvorlig sag, synes jeg. Det er mit ansvar og mig, der videregiver de forkerte oplysninger, og så er det mit ansvar, og det er derfor, jeg trækker mig.«

Margrethe Vestager indikerede flere gange i går, at hun gerne havde set Friis Bach fortsætte på ministerholdet, og at der havde været andre løsninger på de problemer, som han var havnet i. Og det var mærkbart berørte Radikale folketingsmedlemmer – flere med tårer i øjenkrogene – der stod i kø for at rose Friis Bach som en ærlig og oprigtig politiker.

Det er dog ikke kun blandt regeringspartiernes politikere, at embedsmændenes håndtering af sagen møder hård kritik. Også den mangeårige udenrigsminister og formand for Folketingets Udenrigsudvalg Per Stig Møller (K) vurderer, at sjusk i ministeriet har kostet Friis Bach posten.

»Det er selvfølgelig grimt, at han får hængt Lars Løkke ud i en hel måned, og det understregede han jo også. Men han er et kraftigt offer for sjusk i ministeriet. Han har fået talepapirer, ja, men så sidder man jo bare dér som en papegøje. Han skal jo også have et resumé, hvor der står, hvad han skal være opmærksom på, og det har han åbenbart ikke fået,« forklarer han.

Også flere af de eksperter, som Berlingske har talt med, udtrykker hård kritik af embedsværket.

»Det er alvorligt. Det er en væsentlig og vigtig opgave for en embedsmand at orientere og klæde ministeren korrekt på – især når det er information, som skal videre til Folketinget, så er det helt afgørende, at embedsapparatet er i stand til at give ministeren de rigtige informationer,« siger lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing.

Undren og vrede i Venstre

Sagen har også vakt vrede i Venstre, hvor Lars Løkke Rasmussens luksusrejser har spillet en hovedrolle i kommunalvalgkampen.

Det var nemlig Udenrigsministeriet selv, der 11. oktober oplyste til flere medier, at Christian Friis Bach ikke havde været bekendt med organisationens rejseregler:

»Rejsereglerne er et administrativt anliggende for GGGIs direktør og administration,« lød det.

Dermed trak Udenrigsministeriet tæppet væk under Lars Løkke Rasmussens udtalelser om, at den danske regering som en del af GGGIs bestyrelse var bekendt med rejsereglerne i klimaorganisationen.

Selv om Christian Friis Bach selv har sendt en personlig beklagelse via SMS til Venstres formand, så udtrykte en række Venstre-politikere i går deres åbenlyse undren over timingen.

»Det er meget underligt, at den danske regering først offentliggør nyheden et døgn efter kommunal- og regionalvalget,« lød det blandt andet fra tidligere udviklingsminister Søren Pind (V) via Facebook.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt understregede dog, at hun »ikke på nogen måde« har grund til »at tro, at der skulle ligge noget som helst bag«, at Christian Friis Bach først blev informeret onsdag.

»Der er ikke en sådan sammenhæng. Det har jeg ganske enkelt ikke fantasi til at forestille mig.«

Anders Bæksgaard og Elisabeth Arnsdorf Haslund har også bidraget til artiklen.