Frihandel uden frygt

Christina Egelund (LA) Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto

Jeg var til debatmøde forleden med en række andre spidskandidater, og et emne som fyldte en del af debatten var de aktuelle forhandlinger mellem EU og USA om en frihandelsaftale.

Der er i og for sig stor enighed mellem partierne om, at en frihandelsaftale er en god idé, og man skulle have forventet, at kandidaterne ville have gjort sig umage med at fremhæve de gode perspektiver for vækst, job og velstand ved at nedbryde toldmurene mellem os og USA.

Så det er bemærkelsesværdigt, at debatten ikke var mange minutter gammel før alle over en kam fra Venstre, over konservative og socialdemokrater til Dansk Folkeparti kom på banen med en hel masse betænkeligheder.

”Men, men, men. Frihandel er en god ting, men hvad med GMO-afgrøder? ” ”Men, men, men. Frihandel er fint, men hvad med hormonbøffer?” ”Men, men, men. Jeg vil godt have en aftale, men jeg vil ikke have klorskyllede kyllinger på det europæiske marked.”

Jeg kan til nød acceptere, at socialdemokrater siger sådan. Det ligger ligesom i deres DNA, at udstede regler og forbud for at beskytte os borgere mod alt, hvad vi kan gøre af farlige ting mod os selv.

Men jeg har mere end svært ved at forstå, at den samme automatreaktion med trang til forbud kommer fra borgerlige og liberale politikere som Ulla Tørnæs og Bendt Bendtsen.

Jeg har fuldt tiltro til, at markedet kan regulere det her fint. Hvis forbrugerne ikke vil have hormonbøffer, så lader de værd med at købe dem. Politikerne skal bare sørge for en mærkningsordning, så markedet er gennemsigtigt, så klarer forbrugerne resten selv.

Nu lader det til, at netop GMO-afgrøder bliver taget ud af aftalen, men så sker der jo det, at USA på sin side, så også skal have undtagelser – sådan er det jo i en forhandling, og så bliver frihandelsaftalen ringere, end den kunne have været med færre job og mindre vækst end det fulde potentiale tilskriver.

Det er netop på grund af den indadskuende protektionistiske tankegang, at en frihandelsaftale med USA er strandet gang på gang – det er dumt, og vi ødelægger det for os selv her i Europa.

EU-kommissionen regner med en eksportvækst på 28 procent, hvis vi kan lave en fuld aftale med USA. Dansk Industri har beregnet, at det vil give en øget dansk eksport på 25 milliarder og skabe op mod 14.000 job.

Til sammenligning vil regeringen bruge en halv milliard i sit nye beskæftigelsesudspil for i bedste fald at flytte 500 mennesker fra ledighed til beskæftigelse. En frihandelsaftale er gratis. Den giver gevinst på alle hylder, hvis man tør kaste sig ud i konkurrencen.

Jeg synes helt seriøst, at mine venner i Venstre og konservative skulle løfte hagen bare en lille smule og se lidt længere ud. Der er ingen proportioner i at sige nej til et vækstpotentiale i denne størrelsesorden, fordi man vil beskytte forbrugerne mod en klorskyllet kylling. De er altså ikke giftige, men Venstre og konservative lægger gift ud for frihandel, vækst og job med deres indadskuende og småtskårne indstilling.