Frederiksen vil føre an i opgør med udskældt styrelse

Fingrene væk, lyder det 1. maj fra Socialdemokratiets formand til innovationsminister Sophie Løhde (V).

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, taler på arbejdernes internationale kampdag hos Socialdemokratiet i Ballerup. Scanpix/Mads Claus Rasmussen Fold sammen
Læs mere

København. De ansatte skal have friere hænder, og politikerne skal vise dem større tillid.

Det er mantraet i den såkaldte "fingrene væk"-reform, som Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, gennem længere tid har slået til lyd for.

Og fingrene væk, det gælder også, når de offentlige arbejdsgivere og de offentlige lønmodtagere forhandler om løn- og arbejdsvilkår, sådan som det er sket under de netop afsluttede, langstrakte overenskomstforhandlinger, gør hun klart i sin tale 1. maj.

Her har minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), som chef for Moderniseringsstyrelsen stået over for de ansatte i staten.

- "Fingrene væk"-reformen, den gælder også for Sophie Løhde og Moderniseringsstyrelsen, fastslår Mette Frederiksen.

- Det vil jeg gerne sætte mig i spidsen for.

- Hvis Christiansborg skal begynde at bestemme lønnen, så kan man lige så godt lade være med at melde sig ind i en fagforening. Og så er det slut for dansk fagbevægelse, siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen har forud for 1. maj forklaret, at hun mener, at der er for højt konfliktniveau i de offentlige overenskomstforhandlinger.

Hun mener blandt andet, at Moderniseringsstyrelsen, som blev oprettet under SRSF-regeringen i 2011, har et for kortsigtet fokus, og at styrelsen ikke har spillet en god rolle i overenskomstforhandlingerne.

Mette Frederiksen taler flere steder i landet 1. maj. Hendes første optræden er i Ballerup, hvor hun i dag er valgt til Folketinget.

Men det bliver formentlig sidste gang, hun indleder sin 1. maj der, for S-formanden har for nylig skiftet valgkreds og bliver fremover opstillet i barndomsbyen Aalborg.

Her har både den lokale 3F-afdeling og formanden for HK Nordjylland meldt ud, at S-formanden ikke var velkommen 1. maj.

Det skyldtes situationen under de netop overståede overenskomstforhandlinger, hvor S ikke ville afvise at lægge stemmer til et regeringsindgreb, hvis der udbrød konflikt.

Mette Frederiksen forklarer i sin tale, hvorfor hun valgte at tie, mens forhandlingerne stod på:

- Jeg har stor respekt for, at man kæmper for bedre vilkår, når der forhandles overenskomst, siger hun.

- Faktisk har jeg så stor respekt for danske lønmodtagere, at jeg som en af de få politikere har holdt min mund og ladet den danske model arbejde.

/ritzau/