Frederiksen i samråd om Eritrea-rapport

Der er for mange uklarheder forbundet med Udlændingestyrelsens kritiserede flygtningerapport om Eritrea, mener SF, der har kaldt justitsminister Mette Frederiksen i samråd.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er alt for mange oplysninger, der stritter i forskellige retninger i Udlændingestyrelsens omdiskuterede rapport om forholdene i Eritrea.

Det mener SF, der har kaldt justitsminister Mette Frederiksen (S) i samråd for at få svar på en række spørgsmål om Udlændingestyrelsens såkaldte fact-finding mission i Eritrea, der opstod i kølvandet på den store stigning i antallet af flygtninge fra det afrikanske land hen over sommeren.

»Der er så mange ting, der stritter i alle mulige retninger omkring den rapport,« siger integrationsordfører Karina Lorentzen (SF).

»Der er folk, der undsiger den, og lande, der har en helt anden praksis på området og når frem til andre konklusioner end Danmark, ligesom en repræsentant for Eritreas ambassade siger, at folk selvfølgelig bliver straffet, når de vender tilbage til landet,« siger Karina Lorentzen og henviser til en artikel i Politiken, der beskriver en britisk rapport om forholdene i Eritrea og konkluderer, at militærnægtere og desertører bør gives asyl på grund af repressalier.

»Jeg er ikke længere tryg, når man kommer frem til den konklusion om, at man kan sende langt flere personer tilbage. Så jeg vil have svar på, hvorfor Danmark tager et særstandpunkt i denne sag,« siger Karina Lorentzen.

Rapporten konkluderer, at forholdene i Eritrea vedrørende nationaltjeneste og illegal udrejse ikke alene udgør forfølgelse eller giver krav på beskyttelse. Dermed lægger rapporten op til en ny praksis i forhold til behandlingen af asylsager fra Eritrea.

Det har fået flere interesseorganisationen til rette skarp kritik af rapporten, ligesom en navngiven kilde valgte at trække sig fra rapporten, fordi han følte sig manipuleret og misforstået.

»Jeg er godt klar over, at det i sidste ende er Flygtningenævnet, der i sidste ende træffer afgørelsen, men hvis man vælger at inddrage denne rapport, som muligvis er fyldt med fejl, så synes jeg, det er en alvorlig sag. Derfor vil jeg have svar fra ministeren på, hvordan tingene virkelig er i Eritrea,« siger Karina Lorentzen.

Mette Frederiksen har hidtil ikke ønsket at kommentere rapporten, og de seneste dage er der blevet spekuleret i, om rapporten er et politisk bestillingsarbejde fra regeringen, der ønsker flygtningestrømmen stoppet. Det ønsker Karina Lorentzen ikke at tage stilling i første omgang.

»Det vigtigste er at sikre, mennesker får beskyttelse, hvis det er deres behov - og at Danmark ikke sender folk tilbage til tortur og forfølgelse. Derfor er et samråd den korrekte vej her og nu,« siger hun.