Fredede dyr giver problemer for togbro

Der er fundet fredede skrubtudser og andre sjældne dyrearter i området nær den planlagte togbro over Vejle Fjord, som er et varmt emne i valgkampen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens planlagte togbro over Vejle Fjord er et særdeles varmt emne i valgkampen, og nu får broens modstandere hjælp fra en uventet kant, skriver Vejle Amts Folkeblad.

Rådgivningsfirmaet Niras, som er i gang feltundersøgelser af området omkring den planlagte bro, har nemlig oplyst Vejdirektoratet om, at der bor en stor mængde fredede skrubtudser i netop det område, hvor broen efter planen skal opføres. Det kan spolere byggeplanerne, hvis ikke man finder metoder at sikre dyrelivet på.

»Principielt kan dyrelivet betyde, at broen slet ikke kan bygges som planlagt. Det er blandt andet derfor, at vi gennemfører så grundige miljøundersøgelser. På den måde kan vi optimere de enkelte linjeforslag, så vi skåner plante- og dyrelivet mest muligt,« siger projektleder Rasmus Larsen fra Vejdirektoratet.

»Det mest realistiske er, at vi ved hjælp af faunapassager, padderør og underføring af vandløb kan sikre dyrelivet, og fundet af skrubtudser vil ikke i sig selv kunne forhindre en togbro,« siger han til Vejle Amts Folkeblad.

Projektlederen understreger, at undersøgelsen af plante- og dyrelivet først lige er begyndt, og at det er alt for tidligt at drage konklusioner, da de miljømæssige og tekniske undersøgelser først bliver afsluttet i foråret 2016.

Skrubtudserne er blevet fundet i forbindelse med undersøgelse af cirka 60 vandhuller nord og syd for fjorden, og vandhullerne er ligeledes hjem for en lille vandsalamander og butsnudet frø, der begge er fredede.