Fredag gik Søren Gade igen til angreb på regeringen - for fjerde gang på et år

I et debatindlæg beskylder Venstres gruppeformand transportministeren for at føre »socialistisk« politik. I efteråret kritiserede han forsvarsministeren for et udbud, og i foråret gik han imod regeringens linje om partistøtte. En »usædvanlig manifestation«, mener politisk kommentator.

Som gruppeformand for Venstre har Søren Gade nu flere gange ytret offentlig kritik af sin egen regering. En »usædvanlig manifestation«, mener politisk kommentator Thomas Larsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag måtte Søren Gade lige tjekke datoen på sit ur, for efter at have læst et forslag fra regeringen, troede han, at der var tale om en aprilsnar.

»Det var der desværre ikke,« konstaterer Venstres gruppeformand i et debatindlæg, hvor han for fjerde gang på et år udstiller sin utilfredshed med regeringens linje i en politisk sag.

Debatindlægget er bragt i Dagbladet Holstebro-Struer, som også var et af Søren Gades foretrukne medier i tiden som forsvarsminister. Og her udbasunerer gruppeformanden sin utilfredshed med, at transport- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) nu vil gøre det muligt for almene boligselskaber at låne penge til nye almene boliger af staten frem for realkreditinstitutter og banker.

»Udover jeg ikke er medlem af et liberalt parti for at føre socialistisk politik og stjæle markeder fra private aktører, er jeg også oprigtig bekymret for, hvad forslaget betyder for udlånsmuligheder udenfor de store byer,« skriver Søren Gade og argumenterer for, at det vil få realkreditinstitutterne til at hæve bidragssatserne nok engang og dermed gøre det »sværere og dyrere for borgerne« at låne penge.

Det er ikke første gang, at Venstres gruppeformand melder sig med kritik på den måde.

I september kritiserede han daværende forsvarsminister Peter Christensen (V) for via et internationalt udbud at sende skibet Niels Juel til reparation i Estland frem for i Danmark. Det gjorde han i et debatindlæg skrevet sammen med partifællen Preben Bang Henriksen i Nordjyske.

Blot en uge senere skrev han et debatindlæg sammen med den radikale partileder Morten Østergaard, hvor de begge beklagede sig over antallet af hastebehandlede love i folketinget. Det skete i Berlingske.

Og i marts var det så et forslag fra Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, som fik Søren Gade til at rette kritik mod regeringens politiske linje. Sass Larsen ville nemlig gøre det muligt for politikerne at afskrive sig deres pensionsordning for at »udstille venstrefløjens hykleri«. Det forslag ville Søren Gade gerne have Venstre til at bakke op om, men regeringen ville det anderledes, og så måtte Gade rette ind.

»Udsædvanlig manifestation«

Det seneste kritiske indlæg fra Søren Gade er dog ifølge Berlingskes politisk kommentator, Thomas Larsen, mere markant end tidligere, fordi Gade går direkte i struben på et vigtigt politisk forslag.

»Der er tale om et stort udspil fra regeringen, hvor vi så ser gruppeformanden fra selve statsministerpartiet trække tæppet fuldstændig væk under det med en lammende kritik,« forklarer Thomas Larsen.

Han betegner det som en »usædvanlig manifestation«, at en gruppeformand fra et regeringsparti på den måde kritiserer sin egen regering og udstiller en »svag ledelse«.

»Det, der står tilbage i offentligheden, er et indtryk af en regering, der ikke spiller ordentligt sammen, og hvor folketingsgrupperne ikke bliver inddraget i tilstrækkelig grad,« siger Thomas Larsen, som også bemærker, at gruppeformandens rolle normalt er at sikre disciplin i folketingsgruppen.

»Han skal skabe sammenhæng mellem regeringstoppen og folketingsgruppen. Sørge for, at tingene bliver ordentligt koordineret, og at der er - om ikke enighed - så i hvert fald en accept af processerne i regeringen. Nu stiller Søren Gade så sig selv forrest i et oprør mod regeringens politik. Det er helt usædvanligt,« siger Berlingskes politiske kommentator.

Debatindlægget blev udgivet nærmest synkront med en leder i Jyllands-Posten, som ligeledes kritiserer regeringens forslag om at yde statslån til almene boliger.

Fredag eftermiddag svarede tre af regeringens ministre igen med et forsvar for forslaget, som de mener vil spare statskassen for en masse gebyrer på lån, staten i forvejen garanterer for.

Onsdag vil forslaget ifølge Berlingskes oplysninger blive debatteret internt i Venstres folketingsgruppe, når de holder gruppemøde telefonisk.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra både gruppeformand Søren Gade og Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen. Men ingen af dem er endnu vendt tilbage.