Fredag aften delte venstreprofil et billede fra sin julefrokost - og satte ild til debatten om udvistes ø

Fredag aften fik Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, skabt en storm af forargelse på twitter med en tallerken julemad. Budskabet, der fulgte med, var både »uværdigt« og »uklædeligt« - og statsministeren skulle stilles til ansvar. Nu har ordføreren trukket i land.

»10 ord. Så forsvandt al respekt og værdighed om din person. Tror, du skal slappe af med snapsen,« lød en kommentar. Med et billede af fem stykket julemad og en henvisning finansloven satte Torsten Schack Pedersen (V) sindene i kog på twitter fredag aften. (ARKIV) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tallerken assorteret julebuffet har skabt furore.

Fredag aften tweetede erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen (V) et billede med bl.a. flæskesteg, medister, frikadeller og stegt flæsk - og en klar konstatering.

»Fremragende julefrokostmad - sikkert langt fra den kommende buffet på Lindholm,« skrev folketingsmedlemmet og erhvervsordføreren.

Klokken 20.14 fredag aften tweetede Torsten Schack Pedersen (V) et billede af dansk julemad med en bemærkning om, at det »sikkert [er] langt fra den kommende buffet på Lindholm«. Tweetet er siden slettet. (Screendump taget lørdag morgen) Fold sammen
Læs mere

Kort før middag trak Torsten Schack Pedersen dog i land.

Foruden at slette det oprindelige tweet, beklagede venstreprofilen og uddybede:

»Mit tweet var forsøgt lavet med et glimt i øjet. Men jeg kan godt se, at den ikke ligefrem gik rent ind. Og derfor sletter jeg det.«

Henvisningen til øen i Stege Bugt, som ifølge den nyligt indgåede finanslov skal omlægges til udrejsecenter for »udviste kriminelle og personer på tålt ophold«, havde dog allerede sat gang i en syndflod af fordømmelse.

»Don't drink and tweet«

I løbet af de første 12 timer var der kommet mere end 250 svar på billedet af de danske julespecialiteter. Samtidig var det tændsatsen til en debat, som fortsatte lørdag, hvor der inden middag var mere end 450 svar til Torsten Schack Pedersens tweet - og den overvejende dom var ikke til at tage fejl af.

Udtryk som »Don’t drink and tweet«, »Det er da en smagløs form for »humor««, »uværdigt«, »uklædeligt« og »Jeg tror, jeg ville lægge min stand up-karriere på hylden, hvis jeg var dig« blev siden fredag aften blandt de brugte udtryk i debatten.

Det var imidliertid ikke kun Torsten Schack Pedersen, som kom til tasterne fredag aften.

Efter at flere havde tagget statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), svarede statsministeren selv på et tweet fra brugeren Randi Hjortholm, som skrev, at »selv @larsloekke (statsministerens Twitter-bruger, red.) må kunne se, det her ikke er værdigt eller rigtigt, at skrive«.

Statsministerens svar kom kort efter.

»I min optik må folk spise hvad de vil. Det er ikke det afgørende. Kardinalpunktet er, om mennesker vil Danmark på de grundliggende værdier: Frihed, frisind, ligestilling og civile love over religiøse,« svarede statsministeren lidt over midnat på det sociale medie.

Tre minutter efter svarede Hjortholm, at »du (statsministeren, red.) sprang lige over, at en person i dit parti har skrevet det mest nedgørende opslag, de fleste har læst på twitter«.

Hun var dog ikke den eneste, som stillede sig utilfreds med svaret, og siden har flere brugere kritiseret statsministeren for ikke at forholde sig til det konkrete spørgsmål: Var tweetet i orden?

Opslaget fik også Dansk Røde Kors' generalsekretær, Anders Ladekarl, til tasterne, hvor han delte Schack Pedersens buffet-billede.

»Kagefejring af andres ulykke er skiftet ud med flæsk - velbekomme. #dkpol,« lyder Ladekarls kommentar, som han dog ikke ønsker at uddybe overfor Berlingske.