Fransk terrorangreb kan presse passagerregister igennem

Et forslag om et europæisk register over flypassagerer kan få medvind efter terrorangrebet i Frankrig, vurderer EU-ekspert. Flere danske europaparlamentsmedlemmer støtter forslaget.

Foto: Bjarne Lüthcke. EU-kommissionen ønsker indført en registrering af alle flypassagerer.
Læs mere
Fold sammen

De europæiske efterretningstjenester mangler et våben i kampen mod terrorisme og grænseoverskridende kriminalitet. Det mener Europa-Kommissionen, der derfor igen forsøger at få indført et fælleseuropæisk register over flypassagerer.

I registeret skal der noteres hele 42 forskellige typer oplysninger om hver enkelt passager. Har de særlige ønsker til måltidet på flyet, skal det fremgå af registeret. Også tidligere rejsemål, betalingskortoplysninger og flysædenummer skal nedfældes.

Når registeret står på dagsordenen ved et møde mellem EUs indenrigs- og justitsministre torsdag, skyldes det ikke mindst terrorangrebet mod satirebladet Charlie Hebdo i Frankrig for tre uger siden. Angrebet fik nemlig flere lande til at efterlyse nye tiltag i terrorbekæmpelsen.

EU-forsker ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet Rebecca Adler-Nissen vurderer, at det netop set i lyset af det franske terrorangreb kan blive lettere for Europa-Kommissionen at få registeret vedtaget.

»Helt overordnet kan man se, at når der er sket et terrorangreb som for eksempel mod USA 11. september, det store terrorangreb i Madrid i 2004 og i London i 2005, så har det hver gang betydet, at lovgivning, der før var ret kontroversiel, pludselig blev meget lettere at få igennem,« siger hun og fortsætter:

»Derfor bliver det rigtig interessant at se, om det bliver angrebet, der får medlemmerne til at blive lidt bløde i koderne i forhold til overvågning og retssikkerhed, som Europa-Parlamentet ellers normalt står stærkere på end ministrene.«

Europa-Parlamentet har netop tidligere blokeret et forslag om et fælles flypassagerregister, da medlemmerne var bekymrede for, at det ville være et for stort indgreb i borgernes grundlæggende rettigheder. Men den bekymring plager ikke en række af de danske folkevalgte.

Europaparlamentsmedlem for Dansk Folkeparti Anders Vistisen (DF) mener, at registerets positive virkning trumfer bekymringen om borgernes personlige oplysninger.

»Man skal altid afveje hensyn, når man registrerer borgerne, men jeg ser det her som et relativt lille indgreb i borgernes frihed. Modsat ved vi fra efterretningstjenesterne, at det er et redskab, de efterspørger rigtig meget for at kunne analysere, hvem der kunne være en terrortrussel i Europa,« siger han.

Det socialdemokratiske europaparlamentsmedlem Christel Schaldemose (S) er som udgangspunkt for et fælles register, da det ifølge hende vil styrke EU i kampen mod terrorisme. Dog pointerer hun, at en høj grad af datasikkerhed er helt essentiel.

»Der skal være styr på, hvad vi indsamler, hvem der må se det, og hvor længe de her oplysninger skal have lov til at være gemt,« siger hun.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) er en af de ministre, der plæderer for det omstridte register.

»Vi støtter det fra dansk side, for meget af den kriminalitet, vi ser i dag, også hvad angår terror, er grænseoverskridende, og derfor bliver vores beredskab også nødt til at være det,« sagde hun ifølge Berlingske efter angrebet mod Charlie Hebdo i Paris.

Europa-Kommissionen lægger i det nye forslag op til, at oplysningerne om passagererne skal gemmes i op til fem år. De skal dog anonymiseres efter en uge.