Fransk præsident efterlyser regering for eurozonen

Den græske krise viser et behov for et tættere europæisk samarbejde, mener Francois Hollande. Han savner en fælles regering for de 19 eurolande.

Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Eurozonen bør have sin egen regering, så man politisk får flere muskler til at kunne håndtere kriser som den græske.

Det mener den franske præsident, Francois Hollande, der ifølge nyhedsbureauet Reuters efterlyser en regering for eurolandene.

Den skal have sit eget budget samt overvåges af en form for parlament, der kan sikre den demokratiske kontrol med beslutningerne.

I dag er eurogruppen et uformelt organ, der samler de 19 eurolandes ministre. Gruppen har holdt et utal af møder den seneste tid for at diskutere den kritiske situation i Grækenland.

Den hollandske finansminister, Jeroen Dijsselbloem, er netop genvalgt som formand for gruppen.

Francois Hollande mener dog ikke, at den nuværende konstruktion er tilstrækkelig. Svaret i den aktuelle situation, hvor Grækenland bevæger sig på randen af den økonomiske afgrund, er et styrket samarbejde mellem eurolandene.

Et tættere samarbejde vil ifølge den franske præsident samtidig kunne forny borgernes tro på og tillid til det europæiske projekt, som med den græske krise har lidt et knæk.

Francois Hollande skriver i sit avisindlæg, hvor han anbefaler en regering for eurozonen, at EUs institutioner er blevet svagere, og at mange europæere har vendt projektet ryggen, fordi de føler sig ignoreret og forbigået.

Ønsket om en fælles europæisk regering er ikke nyt. Idéen er tidligere blevet fremført af den franske politiker Jacques Delors, der gennem en lang årrække var formand for EU-Kommissionen.

Danmark er som bekendt ikke medlem af eurozonen.