Frank Jensen vil have 9.000 billige boliger

Frem mod 2025 vil Københavns befolkningstal vokse eksplosivt, og ud af 45.000 nye boliger, skal 9.000 øremærkes som billige familieboliger, mener overborgmester Frank Jensen (S).

Overborgmester Frank Jensen (S) vil have en lovændring, så det bliver billigere for kommunerne at igangsætte alment boligbyggeri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kræver ekstraordinære politiske redskaber for at lave en ekstraordinær boligplan, mener København overborgmester Frank Jensen (S). København har vokseværk, og inden 2025 vil hovedstaden vokse med 100.000 nye borgere, hvoraf mange er børnefamilier med almindelige lønindkomster, og det kræver 45.000 nye boliger. Derfor vil han kræve i et brev til SRSF-regeringen, at Københavns Kommune slipper billigere, når der skal bygges flere almene boliger, så København kan følge med efterspørgslen.

- Mit største ønske til regeringen og ministrene er at få nedsat det indskud, som kommuner skal stille til rådighed for at de almene boligselskaber fra 14 til 7 procent, når der skal bygges almene boliger. Det har også været tilfældet tidligere i lavkonjunkturer, siger han og tilføjer:

- Hvis vi skal have 45.000 nye boliger, så skal i hvert fald 20 pct., 9.000, af dem være almene boliger. Og det er det niveau vi har forsøgt at holde på i København, og det har svaret meget godt til efterspørgslen og det skal det også gøre i fremtiden, siger han.

Udmeldingen kommer i kølvandet på Enhedslistens forslag i Københavns Borgerrepræsentation, der vil genoplive Ritt Bjerregaards (S) gamle plan om 5.000 flere billigere boliger. Bl.a.fremgår det af forslaget, at bolig- og planlovgivningen skal ændres så, det "bliver tilladt at sælge kommunale grunde til priser, som giver private og almene bygherrer mulighed for at bygge billige boliger”.

Ritt Bjerregaard fik i sin tid afslag fra den daværende VK-regering til netop at sælge byggegrunde til under markedsprisen til entreprenører, der vil bygge billige boliger, og Frank Jensen afviser da også ideen.

Men overborgmesterens forslag er heller ikke problemfrit, mener Morten Kabell fra Enhedslisten på Københavns Borgerrepræsentation.

- Problemet, med det Frank siger, er, at det almene boligselskab skal betale de syv procent mere, og så bliver det i sidste ende dyrere at være lejer. Så Frank taler uden om, siger han.

Kommunen skal kunne tvinge bygherren

Enhedslisten foreslår også, at kommunen skal kunne kræve af private bygherrer, at en vis andel af lejlighederne i et nybyggeri skal være billige boliger. Det vil også kræve en ændring i planloven, men den ide, synes Frank Jensen godt om.

- Når vi laver en lokalplan, hvor en developer eller bygherre skal bygge et større antal boliger, så skal det være muligt at stille det krav fra kommunens side, at et vist antal af boligerne skal være billige boliger, så vi også får en blandet by med ejer- og lejeboliger i samme kvarter, siger han.

Regeringen arbejder på sagen

Ifølge boligordfører for SF, Özlem Cekic, er regeringen i fuld gang med at undersøge, hvordan kommuner kan bygge flere billigere boliger, der også er et punkt i regeringsgrundlaget. Cekic vil dog ikke løfte sløret for, hvilke konkrete planer regeringen arbejder med, men finder både Enhedslistens og Frank Jensen forslag interessante.

- Vi er åben over for alle gode ideer - også lovændringer, siger hun og fortæller, at regeringen regner med at præsentere noget konkret ”så snart som muligt”.