Frank Jensen på vej til bisættelse: »Anker er fra dengang statsministeren stod i telefonbogen«

Anker Jørgensen, der bisættes lørdag middag, var ærkekøbenhavner, siger overborgmester Frank Jensen.

Tidligere socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensens bisættelse lørdag d. 2. april 2016 i Grundtvigskirken i København. Københavns overborgmester Frank Jensen (S). (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Når familien, partiet og resten af landet lørdag siger farvel til den tidligere socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen, siger Danmark samtidig farvel til en tid, hvor statsministeren stod i telefonbogen.

Den tid og den folkelighed, som Anker Jørgensen alle dage stod for, skal mindes i dag, siger overborgmester i København Frank Jensen (S), på vej ind til bisættelsen i Grundtvigs Kirke på Bispebjerg i København.

»Anker var ærkekøbenhavner, født og opvokset her, havde hele sit liv med familien i Sydhavnen. Det var Ankers sikre havn, og det var derfra, han opfostrede sin familie og ledte landet fra Borgbjergsvej.«

»Selvfølgelig er det altid vemodigt at sige farvel. Men jeg vil bruge dagen i dag på at mindes de gode ting og alle de ting, han har betydet for vores parti, Danmark og København.«

Frank Jensen mindes et særligt møde med Anker Jørgensen i 2009, hvor Frank Jensen var blevet valgt som overborgmester i København.

»Anker stod pludselig i forkontoret med to stokke, efter at han var gået hele vejen fra Saxogade på Vesterbro. Så sagde han, "jeg skal lige ind og sikre mig, at overborgmesteren bestiller noget,« fortæller Frank Jensen.

»For Anker var det at blive overborgmester en forpligtelse over for københavnerne.«

»Man bar ikke de gyldne kæder for andres skyld, men fordi man skulle gøre noget for andre.«

Bisættelsen er en privat ceremoni arrangeret af Anker Jørgensens familie og Socialdemokraterne - og altså ikke en statsbegravelse.

/ritzau/