Frank Jensen: Mange har intet alternativ til byen

Københavns overborgmester mener, at politikerne har et ansvar for, at det ikke er sundhedsskadeligt at bo i storbyen.

Overborgmester Frank Jensen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om folk selv må bestemme, om de vil bo midt i byen eller ude på landet, så er det politikernes ansvar, at begge dele er gode steder at bo.

Det siger Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), efter at ny forskning ifølge Berlingske viser, at slem partikelforurening blandt andet fra trafikken i storbyer medfører flere hjertesvigt i dagene efter.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF), siger, at »det må være op til den enkelte at tænke på, hvordan man lever, og hvor man lever«, men hovedstadens overborgmester mener ikke, at alle nødvendigvis har mulighed for at flytte væk fra byen og den dertilhørende luftforurening.

»Rigtig mange mennesker har ikke noget reelt alternativ til at bo i byen. Enten fordi de er unge og studerende og er nødt til at bo der, hvor deres uddannelsesinstitution er, eller fordi de er nødt til at flytte derhen, hvor jobbene er,« siger Frank Jensen.

En rapport, som Københavns Kommune havde bestilt hos Nationalt Center for Miljø og Energi, viste for nyligt, at 540 københavnere årligt dør for tidligt som følge af luftforurening i hovedstaden, og ifølge Frank Jensen har forureningen store samfundsøkonomiske konsekvenser i form af tusindvis af sygedage hos københavnerne.

Og det bliver der gjort noget ved, lyder det fra overborgmesteren.

»Vi besluttede med vores budget for 2013, at der skal laves en ren luft-plan for København, og de værste lokale kilder til luftforurening, det er vejtrafik, brændeovne, arbejdsmaskiner og skibstrafik. Vi har meget fokus på at tage fat på de helt konkrete kilder, som vi kan påvirke inde i byen,« siger Frank Jensen.

»Vi kan ikke bare stikke hovedet i busken og gøre ingenting.«