Frank Jensen: København skal ikke tage flere flygtninge

Overborgmesteren er imod venstrefløjens ønske om at sløjfe Københavns status som nulkommune og dermed åbne op for at modtage nye flygtninge.

»Venligboerne« byder flygtninge velkommen på Københavns Hovedbanegård. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

De Radikale, SF og Enhedslisten blander æbler og pærer sammen, når de foreslår at ophæve Københavns Kommunes status som nulkommune, efter at over 1.000 flygtninge er ankommet til Danmark i løbet af de seneste dage.

Sådan lyder reaktionen fra overborgmester Frank Jensen (S), der vil beholde den status, der sikrer København mod at modtage nye flygtninge.

»Når vi har en status som nulkommune, er det jo fordi, at vi i sammenligning med andre kommuner har et langt større antal udlændinge i København. Vi har 15 procent i København, hvor det et otte procent i resten af landet. Det er vigtigt, at vi er opmærksomme på, at vi skal kunne løfte vores integrationsopgave,« siger overborgmesteren.

Det er Udlændingestyrelsen, som hvert år fastsætter kvoterne for, hvor mange flygtninge kommunerne skal tage imod. København deler status som nulkommune med Albertslund, Brøndby, Ishøj, Vallensbæk og Høje-Taastrup.

Men ifølge venstrefløjen i Borgerrepræsentationen skal København bære et større ansvar og modtage nogle af de flygtninge, der i de seneste dage er søgt ind over den danske grænse ved Rødby og Padborg. »Når vi gerne midlertidigt vil ophæve kommunens status som nulkommune, så er det fordi situationen er ekstraordinær. Der kommer flygtninge ind over grænsen hver dag, og det sætter de andre kommuner under et stort pres. Der har Københavns Kommune et ansvar for at hjælpe til,« siger sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF).

Flygtninge ankommer til Rødby Færge. Frivillige kan ikke komme af med det indsamlede mad og tæpper. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Den samme melding kommer fra teknik- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R).

»Vi har et ansvar for at hjælpe mennesker, der er flygtet fra krigens rædsler,« siger hun.

Men det er en overreaktion, mener Frank Jensen altså.

»Jeg vil anbefale mine kollegaer på Rådhuset, at vi sørger for at løse den aktuelle nødssituation sammen med Københavns Politi, og afventer, at staten kommer til os med et ønske om, at vi skal tage asylansøgere i København. Det er farligt at blande tingene sammen,« siger han.

Københavns Kommune har tirsdag morgen i samarbejde med Københavns Politi oprettet et midlertigt modtagecenter i Bavnehøj-hallen, der skal kunne huse 300 flygtninge.

LÆS MERE