Frank Jensen får hug for at støtte udliciteringsaftale

Enhedslisten og en lokalafdeling af FOA beskylder Frank Jensen for at have brudt en central aftale med fagbevægelsen, forbi Socialdemokraterne i København bakker op om ny udliciteringsaftale.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremover skal rengøringen i Københavns Kommunes idræts- og kulturhuse foretages af et privat rengøringsfirma, og derfor retter både Enhedslisten og FOAs lokale afdeling for rengøringsfolk, KLS, en sønderlemmende kritik af Socialdemokraterne i Københavns Borgerrepræsentation med overborgmester Frank Jensen i spidsen.

De beskylder ham for at have brudt den såkaldte LO-aftale, som Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF indgik forud for kommunalvalget i 2009.

Af den fremgår det blandt andet, at udlicitering skal være undtagelsen og ikke reglen. Men det løfte bryder Frank Jensen, lyder det nu fra Enhedslisten og KLS.

- Vi vil til enhver tid fastholde, at Frank Jensen er løbet fra et løfte. Vi frygter, at det kan gå hen og koste arbejdspladser og medføre lavere løn for de ansatte, fordi de vil ryge over på en privat overenskomst, siger KLS’ næstformand Mimi Bargejani.

Overborgmesteren mener dog ikke, at kritikken er berettiget.

- Jeg har ikke lovet, at København aldrig ville udlicitere rengøring. Vi var imod de faste mål for udlicitering, som den tidligere borgerlige regering pressede ned over hovedet på kommunerne. Men vi er ikke imod udlicitering, når kvaliteten er i orden, og det er under ordnede forhold som en gældende overenskomst, skriver han i en mail til Berlingske Nyhedsbureau.

Det argument køber Mimi Bargejani imidlertid ikke. Hun mener, at Socialdemokraterne med deres tilslutning til aftalen har bevæget sig væk fra partiets rødder.

- Jeg vil faktisk ikke længere betegne Socialdemokraterne som Danmarks arbejderparti. Jeg tror, at de nogle gange glemmer, hvor stor arbejderklassen er. De glemmer de lavestlønnede, de ufaglærte og kortuddannede, der er svære at få ind på arbejdsmarkedet i dag, siger KLS’ næstformand Mimi Bargejani.

Enhedslisten fremhæver, at Socialdemokraterne - og også SF - har stemt for en aftale, der ifølge partiet vil betyde, at rengøringspersonalet kommer til at gå væsentligt ned i løn. Overenskomsterne for privatansatte rengøringsassistenter er nemlig traditionelt lavere end for offentligt ansatte rengøringsfolk.

Men Frank Jensen fastholder, at aftalen er fornuftig og afbalanceret.

- Vi tager meget klart afstand fra udliciteringer, hvor folk arbejder under elendige forhold. Vi er faktisk ved at foretage en kulegravning af alle kommunens udliciteringer, fordi vi netop vil sikre os ordnede forhold, skriver han i en mail.

Alle partier i Københavns Borgerrepræsentation, med undtagelse af Enhedslisten, stemte for udliciteringsaftalen, som indebærer, at det bliver op til de enkelte kultur- og fritidshuse at afgøre, om de vil indgå. Gør de det, får de lov til at beholde halvdelen af besparelsen, som de kan omsætte til aktiviteter.