Frank Jensen: »Det er utrolig vigtigt, at vi får en blandet by«

Københavns overborgmester Frank Jensen opfordrer regeringen til at nedsætte en boligkommission.

Utterslev Huse i Brønshøj er måske ved at ryge af minister for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansens ghettoliste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen bør nedsætte en boligkommission, der blandt andet skal se på, hvordan kommunerne kan få større indflydelse på, hvem der bosætter sig hvor.

Meldingen kommer fra Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), i kølvandet på en ny undersøgelse, som viser, at indbyggerne i landets fire største byer i stigende grad klumper sig sammen med folk, som tjener det samme som dem selv.

»Vi har brug for, at regeringen nedsætter en boligkommission, og det har jeg opfordret regeringen til at gøre ved flere lejligheder,« siger Frank Jensen.

Han mener, at kommunerne har behov for nye redskaber.

»Når vi laver lokalplaner i dag, har vi i kommunerne ret til at bestemme, at alle døre i en bebyggelse skal være svensk-røde, men vi har ikke mulighed for at bestemme, hvad det er for en boligtype, der skal bygges.«

Den nye undersøgelse, som Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har foretaget for udviklingen fra 1985 til 2011, viser ifølge Politiken, at borgerne i de store byer klumper sig sammen med folk, der ligner dem selv.

I hovedstadsområdet ses en høj koncentration af beboere med høj indkomst i de nære forstæder Søborg og Gentofte. I Aalborg udgør kvarteret Hasseris en klynge af beboere med høj indkomst. I Aarhus gælder det Risskov og Højbjerg, og i Odense er det Hunderup-kvarteret.

By- og boligminister Carsten Hansen (S) kalder udviklingen alarmerende og problematisk. Frank Jensen er helt enig:

»Det er utrolig vigtigt, at vi får en blandet by, hvor vi har forskellige boligtyper i samme kvarterer, så vi lærer hinanden at kende på tværs. Ellers får vi en opsplitning,« siger han og tilføjer:

»Det er en udvikling, vi kender fra mange udenlandske storbyer. Det er ikke en udvikling, vi efter min opfattelse skal have i Danmark«.