Forsvundet papir om krigsfanger dukket op

Et stærkt omdiskuteret dokument om krigen i Afghanistan er dukket op i Forsvarsministeriet efter flere års søgen. Dokumentet viser, at Forsvaret vidste, at at USAs tropper ikke var forpligtet til at overholde alle Geneve-konventionens regler om krigsfanger. Det to måneder før danske elitestyrker overgav 31 afghanske krigsfanger til amerikanske tropper.

Et dokument viser, at Forsvarsministeriet i januar 2002 i et notat blev orienteret om, at de amerikanske styrker i Afghanistan havde et andet syn på Genevekonventionen end det danske forsvar. Fold sammen
Læs mere
Foto: ZABCI / SIPA / SCANPIX / Arkivfoto

Efter at have søgt i arkiverne i flere år er det lykkedes for Forsvarsministeriet at finde et stærkt omdiskuteret dokument om den danske krigsindsats i Afghanistan.

Dokumentet blev for nylig - med lang tids forsinkelse - omdelt til Folketingets Forsvarsudvalg. Det viser, at Forsvarsministeriet i januar 2002 i et notat blev orienteret om, at de amerikanske styrker i Afghanistan havde et andet syn på Genevekonventionen end det danske forsvar. To måneder efter overgav danske soldater 31 afghanske krigsfanger til de amerikanske tropper i Afghanistan i det, der blev begyndelsen på en årelang politisk strid herhjemme.

En omstridt dokumentarfilm rejste senere anklager om, at de 31 krigsfanger blev mishandlet af amerikanske fangevogter, men regeringen afviste ethvert ansvar og filmens anklager.

Det dokument, som nu er dukket op, viser, at Forsvarets Auditørkorps to måneder før fangeudleveringen gjorde Forsvarsministeriet opmærksom på, at USA ikke lever op til Genevekonventionens forpligtelser for behandling af krigsfanger.

Oppositionen mener, at dokumentet belaster regeringen. Samt at det belaster regeringen yderligere, at dokumententet først dukker op nu, efter knap tre års søgen.

- Det viser, at regeringen valgte at udlevere fanger til et land, som ifølge forsvarets egne auditører ikke overholdt almindelige konventioner. Så bliver notitsen, der afslører det, pludselig væk for så at dukke op igen. Det er så absurd, at jeg næsten ikke ved, hvad jeg skal sige til det, siger Socialdemokraternes forsvarsordfører John Dyrby Paulsen til Politiken.

Også SF er stærkt kritiske på baggrund af det nu fremkomne dokument:

- Det viser helt klart, at regeringen og forsvaret har en skidt sag, når det handler om udlevering af fangerne, siger forsvarsordfører Holger K. Nielsen til Information.

Højst kritisabel sag
Over for Politiken kalder lektor i offentlig ret Sten Bønsing fra Aalborg Universitet det for "højst kritisabelt", at dokumentet er blevet væk i ministeriet:

- Det er meget problematisk, at Forsvarsministeriet har et journalsystem, hvor dokumenter blive væk og kommer frem lidt efter hvordan vinden blæser. Det lugter af, at nogle har prøvet at skjule det, siger han.

Forsvarsminister Søren Gade (V) har forklaret Forsvarsudvalget, at det omstridte dokument først er dukket op nu, fordi det har været arkiveret forkert i ministeriet.