Forsvarsministeriet kritiseres for at omgå regler om aktindsigt

For at forhindre journalister i at få aktindsigt undgik Forsvarsministeriet at kommunikere på skrift med Forsvarets ledelse om kontroversielle emner, hævder tidligere topofficer.

For at forhindre medierne i at få aktindsigt har Forsvarsministeriet gentagne gange givet Forsvarets ledelse ordre om ikke at kommunikere på skrift om kontroversielle emner. Det hævder tidligere topofficer og chef for Forsvarets internationale operationer Lars R. Møller, skriver Information.

»Det er en praksis, jeg har oplevet temmelig mange gange i de fire år, jeg har siddet i Forsvarskommandoen,« siger den nu pensionerede oberst. Han tilføjer:

»Og det blev værre og værre i de år, jeg var der«.

Lars R. Møller nævner som eksempel, at ansatte i Forsvarsministeriet ikke ville have et kontroversielt notat til Folketinget om Danmarks ansvar for fanger i Afghanistan sendt til gennemlæsning, »så der ikke bagefter kunne søges aktindsigt i de forskellige udkast«.

Derfor blev alle rettelser ifølge obersten gennemført ansigt til ansigt.

»Ministeriets folk kom ud til os i Forsvarskommandoen, og så blev de forskellige rettelser mundtligt forhandlet på plads. Det virkede meget lusket og var bestemt ikke noget, jeg brød mig om at være med til,« siger han til Information.

Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen (Ø), siger til avisen, at han finder det »dybt problematisk og lusket, hvis regeringens embedsmænd modarbejder offentlighedens adgang til aktindsigt«. Han vil nu bede forsvarsminister Nicolai Wammen (S) komme med en redegørelse for, om det er gængs praksis i ministeriet, og hvad ministeren i givet fald vil gøre for at forhindre lignende sager.

Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup (DF), finder det ifølge Information også »fuldstændig forkasteligt, hvis det er korrekt, at embedsmændene i Forsvarsministeriet eller andre regeringskontorer bevidst forsøger at omgå offentlighedsloven«. Hun mener dog samtidig, at Forsvarsministeriet »har været forfulgt af en hærskare af emsige journalister«, hvilket ifølge hende kan forklare, hvis ministeriet har følt sig fristet til at forhindre medier i at få aktindsigt.

Forsvarsordfører Ole Hækkerup (S) »har ikke fantasi til at forestille« sig, at embedsmændene i Forsvarsministeriet skulle have omgået offentlighedsloven.

Forsvarsministeren ønsker ikke at kommentere sagen over for Information. Men ministeriet skriver til avisen, at man her har »svært ved at genkende den pågældende beskrivelse« af forløbet.