Forsvarsministeren: Vi skal nok lægge finansiering af kampfly frem

De nye danske kampfly kan vise sig at sprænge det danske forsvarsbudget, der derfor kan få brug for ekstra milliarder. De penge er endnu ikke fundet, men en plan for finansieringen er snart klar, lover forsvarsministeren.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) lover, at regeringen vil fremlægge finansiering, når den fremlægger sin anbefaling til indkøb af nye danske kampfly. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketinget skal inden for kort beslutte, hvilke kampfly Danmark skal købe i det, der kan blive danmarkshistoriens største offentlige investering.

Men det er stor usikkerhed om, hvor pengene skal komme fra, og om finansieringen kan holdes inden for det eksisterende forsvarsbudget, som det er tiltænkt.

Enhedslisten frygter, at der er for få penge i forsvarsbudgettet, og der derfor vil blive sparet i kernevelfærden for at finansiere flyene.

Derfor har partiet i dag fremsat et beslutningsforslag, der skal tvinge regeringen til at anvise finansiering, før der tages stilling til, hvilket af tre mulige fly der skal købes og hvor mange.

Men det et helt unødvendigt, slår forsvarsminister Peter Christensen (V) fast i et skriftligt svar til politiko.dk.

»Jeg anser beslutningen om anskaffelse af nye kampfly og finansieringen heraf som én samlet beslutning. Derfor arbejder regeringen også på et samlet beslutningsgrundlag for, hvilket kampfly regeringen foreslår anskaffet, antallet af kampfly samt hvordan finansieringen tilvejebringes. Som jeg har lovet, vil beslutningsgrundlaget blive offentliggjort, hvorefter jeg vil tage en drøftelse med partierne bag forsvarsaftalen med henblik på en samlet beslutning,« skriver forsvarsministeren.

Konservative vil have 30 fly

Regeringen har lovet, at de »i løbet af foråret« vil komme med sin anbefaling til antallet af fly, samt hvilket af de tre fly, der stadig er med i kampen om at vinde ordren fra den danske stat, som Danmark skal vælge.

Den debat har Konservatives formand for Forsvarsudvalget, Rasmus Jarlov, sparket i gang i dagens Jyllands-Posten. Han melder nemlig nu klart ud, at står det til de Konservative, skal der købes mindst 30 nye kampfly og gerne 40.

»Vi skal have mindst 30 operative fly. Det vil sige, at hvis vi kun køber 30, så skal vi samtidig have en aftale om, at vi supplerer med flere nye fly, hvis nogen af dem går i stykker undervejs eller falder ned. Så skal vi supplere op, så vi altid har mindst 30 operative fly,« siger Rasmus Jarlov til Jyllands-Posten.

Socialdemokraterne vil ikke lægge sig fast på et antal fly, mens Dansk Folkeparti ønsker minimum samme kapacitet som i dag, hvor Danmark har 30 operationelle F16-fly. Radikale og SF vil begge have så få fly som muligt.

Tag pengene fra overførselsindkomster og det offentlige

Lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen sagde i går til politiko.dk, at hvis indkøbet af kampfly skal holdes inden for det nuværende forsvarsbudget, vil det gå voldsomt ud over resten af forsvaret.

»Hvis man vælger at finansiere de her fly inden for det nuværende budget, så kan man ligeså godt lukke hæren. Jeg kan simpelthen ikke se, hvordan man skal få det til at hænge sammen,« siger Peter Viggo Jakobsen.

Rasmus Jarlov sagde i samme artikel, at han anser det som helt umuligt, at pengene til de nye kampfly kan findes inden for det eksisterende forsvarsbudget. Han er derfor klar til at tilføre yderligere midler til forsvaret, og i dagens Jyllands-Posten løfter han sløret for, hvor han ser at pengene kan findes, nemlig ved at at spare yderligere på overførselsindkomster eller anden offentlig vækst.

Adspurgt om pengene ikke kan bruges bedre på skattelettelser, svarer Rasmus Jarlov til Jyllands-Posten:

»Nej. Det kan de ikke. Statens kerneopgave nummer et er selvforsvar.«

Når regeringen er kommet med sin anbefaling, skal den nå til enighed med partierne bag forsvarsforliget - alle foruden Enhedslisten og Alternativet - om hvilket kampfly der skal købes og hvor mange.

Der er tre flyfabrikanter med i slutspillet om den danske ordre. F-35 A Lightning som Lockheed Martin producerer for samarbejdet Joint Strike Fighter, og som Danmark har skudt omkring to milliarder kroner ind i. Det er også derfor, at F-35 regnes som favoritten blandt mange eksperter.

De to andre er Boeings Super Hornet, som der lige nu reklameres massivt for i danske aviser, på togstationer og i radiospots, og så Airbus' Eurofighter Typhoon, som er et fælleseuropæisk kampfly.