Forsvarsminister tavs om Blackwater-samarbejde

Samarbejdet mellem forsvaret og sikkerhedsfirmaet Blackwater under Irak-krigen ser ud til at have været mere omfattende end hidtil kendt. Forsvarsministeren er kaldt i samråd og vil drøfte sagen der.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye oplysninger om samarbejdet mellem det danske forsvar og det kontroversielle, amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater sender den nyudnævnte forsvarsminister, Peter Christensen (V), i samråd.

Det er SFs forsvarsordfører, Holger K. Nielsen (SF), der vil have ministeren til at forholde sig til oplysninger fra Radio24syv om, at danske tropper dagligt mødtes med Blackwater-ansatte under Irak-krigen og blandt andet modtog efterretningsanalyser.

Peter Christensen vil ikke kommentere oplysningerne inden samrådet, oplyser han i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

»Jeg kan forstå, at der nu vil blive indkaldt til samråd. Der vil vi så drøfte emnet,« siger forsvarsministeren.

Det er en tidligere efterretningsanalytiker i Blackwater, amerikanske Michael Gilbert, der bekræfter oplysningerne om det omfattende samarbejde over for Radio24syv.

Michael Gilbert arbejdede for Blackwater i Iraks hovedstad, Bagdad, fra februar 2005 til november 2007, og han fortæller, at han »ofte« briefede de danske soldater om sikkerhedssituationen i Irak under krigen.

Forsvaret oplyser i en mail til Radio24syv, at man ikke tidligere har fundet oplysninger, »der kan bekræfte Radio24syvs fremstilling«. Men på baggrund af henvendelsen vil forsvaret gennemgå oplysningerne igen, og det noterer Peter Christensen sig.

»Jeg kan forstå, at forsvaret ikke har fundet oplysninger, der kan bekræfte Radio24syvs fremstilling i forbindelse med deres tidligere svar på spørgsmål omkring et eventuelt samarbejde mellem Blackwater og forsvaret. Jeg noterer mig, at forsvaret nu på baggrund af henvendelsen vil gennemgå oplysningerne igen,« udtaler forsvarsministeren.

De nye oplysninger fra Michael Gilbert strider ifølge SF og Enhedslisten mod de svar, Folketinget tidligere har fået fra skiftende forsvarsministre om samarbejdet mellem det danske forsvar og Blackwater.

Blackwater, der i dag hedder Academi, er flere gange blevet beskyldt for at anvende kontroversielle metoder og vold i sit arbejde, og i 2014 blev firmaet dømt for at have dræbt 17 civile irakere i Bagdad tilbage i 2007.

Berlingske Nyhedsbureau har bedt Venstres forsvarsordfører, Peter Juel Jensen (V), om en kommentar til de nye oplysninger, men han henviser til forsvarsministeren. Heller ikke Liberal Alliances forsvarsordfører, Leif Mikkelsen (LA), vil kommentere sagen.