Forsvarsminister mørklægger påstået NSA-samarbejde

Forsvarsminister Nicolai Wammen ønsker ikke at give Folketingets forsvarsudvalg svar på en række spørgsmål om den amerikanske efterretningstjenestes samarbejde med Forsvarets Efterretningstjeneste.

Den ene af Forsvarets Efterretningstjeneste (FET) to "indhentningsstationer" ligger i Skibsby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) vil ikke fortælle politikerne i Folketingets forsvarsudvalg, om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) med loven i hånden samarbejder med den amerikanske efterretningstjeneste NSA om at tappe fiberkabler, der transporterer internet- og teletrafik igennem Danmark. Det skriver Information.

Dagbladet har, via whistlebloweren Edward Snowden, fået adgang til materiale, der afslører, at sådan et samarbejde mellem FE og NSA efter alt at dømme eksisterer.

I en række enslydende svar til Folketingets forsvarsudvalg henviser Nicolai Wammen til, at »oplysninger af den omhandlede karakter giver regeringen, såfremt det måtte være aktuelt, alene til Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne«.

Forsvarsministeren skriver endvidere:

»Mere generelt kan det oplyses, at Forsvarets Efterretningstjenestes (FE) elektroniske indhentning, herunder samarbejdet med partnere, skal foregå inden for rammerne af dansk ret«.

I fiberkablerne, der krydser Danmark, passerer både international og dansk trafik. FE har vid adgang til at dele rådata med udenlandske tjenester, og på den baggrund har der været spekuleret i, om danske oplysninger ender hos NSA.

Per Clausen (Ø), Enhedslistens fungerende ordfører, er utilfreds med Nicolai Wammens svar.

»Der bliver jo spurgt til, hvilke regler som principielt gælder, og hvordan man samarbejder. Det handler ikke om konkrete sager, og hvordan efterretningstjenesten konkret handler. Så det er uacceptabelt, at forsvarsministeren ikke vil svare på spørgsmålene. Det understreger, at den kontrol, vi har med efterretningstjenesterne i Danmark, er af en sådan karakter, at vi ikke har sikkerhed for, at den virker. Vi kan nemlig ikke få svar på de relevante spørgsmål,« siger Per Clausen til Information.