Forsvarsminister etablerer dansk rumforsvar: »Det handler om at være to skridt foran«

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) etablerer i samarbejde med Forskningsministeriet et dansk »space defence«. Danmark skal nemlig også have et forsvar mod truslen fra rummet.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har oprettet et »space defence«, så Forsvaret kan have øjnene rettet mod trusler fra rummet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har besluttet, at Danmark skal have sit helt eget rumforsvar. Onsdag fortalte hun derfor til Berlingske, at hun har etableret Danmarks første »space defence«.

Mens et »space defence« måske for nogle lyder som noget, der hører den farverige sci-fi-genre til, så skal man ikke tage fejl.

Trine Bramsen mener det ganske alvorligt.

»Vi kan se, at andre lande opruster i forhold til truslen fra rummet. USA har en »cyber command«, mens NATO også har en operativ kommando. Det danske forsvar skal derfor selvfølgelig også have øjnene rettet mod rummet,« siger hun.

Danmarks nye rumforsvar består indtil videre af et samarbejde mellem forsvars- og forskningsministeriet. Adspurgt hvad ambitionen med samarbejdet og det nye rumforsvar er, svarer Trine Bramsen, at »man kommer til at definere ambitionerne løbende«.

»Samarbejdet mellem de to ministerier bliver den vigtigste nøgle til at være rustet til fremtidens udfordringer. Vi har stor glæde og gavn af at udveksle informationer på tværs af ministerier her,« siger Trine Bramsen.

Satellitter fremfor grønne mænd

Det nye rumforsvar skal forsvare Danmark mod truslen fra rummet, men det er dog ikke møntet på at skulle bekæmpe grønne mænd, ufoer og andre udefrakommende magter.

Truslen fra rummet stammer nemlig fra jorden.

Samme tanke har NATO, og derfor blev der i sommeren 2019 etableret en fælles rumpolitik, der er den første af sin slags. Mens rummet kan bruges til fredelige formål, kan det nemlig også misbruges, og her er det særligt muligheden for at hacke satellitter og bruge dem som våben, der gør handling i rummet nødvendigt.

Hvad det danske rumforsvar helt konkret indebærer – ud over vidensdeling – vides endnu ikke, men det er vigtigt for forsvarsministeren, at Danmark ikke kommer til at stå måbende tilbage, mens andre lande stormer frem.

Interessen skyldes først og fremmest muligheden for at føre den bedste sikkerhedspolitik samt at sikre Danmark mod angreb udefra på kritisk infrastruktur. Danmark skal nemlig i samarbejde med NATO være i stand til at modstå angreb fra hackere, der forsøger at overtage kontrollen med satellitter.

Men der er også økonomiske aspekter i spil, for det nye rumforsvar skal også resultere i muligheden for at få bedre og billigere overvågning.

Rumteknologi kan nemlig vise sig at være en billigere løsning på en række af Forsvarets nuværende og fremtidige opgaver.

Som eksempel nævner Trine Bramsen, at overvågningen i Arktisk formentligt kan gøres billigere via rumteknologi fremfor brug af traditionelle radarer.

»Der er helt klart et økonomisk potentiale her, som jeg synes, vi skal løbe efter,« siger hun.

Det nye samarbejde mellem de to ministerier skal også sikre, at Danmark kan samarbejde med andre lande, når det gælder truslen fra og mulighederne i rummet.

»Forsvarets opgave er at sikre, at danskerne kan leve i tryghed, og derfor retter vi nu fokus mod rummet, fordi det er her, udfordringerne ligger. Forsvarspolitik handler om at være to skridt foran,« siger ministeren.