Forsvarsminister erkender "stram model" for køb af kampfly

Nye tal fra Forsvarsministeriet viser behov for 43 kampfly mod regeringens bud på 27. Det afviser ministeren.

RB plus. Danmarks kampfly-favorit er forsinket igenSidste test af det ufærdige F-35-kampfly må udskydes til 2018, oplyser USA's forsvarsministerium. Ingen grund til bekymring, siger den danske forsvarsminister. Forsvarsudvalget holder i dag d. 25. maj 2016 åben høring om anskaffelsen af nye kampfly. Baggrunden er regeringens indstilling af F-35 (Joint Strike Fighter) som Danmarks nye kampfly. Her ses forsvarsminister Peter Christensen. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Det er en "stram model", som regeringen har præsenteret, når den anbefaler, at der købes 27 nye F-35-kampfly til at erstatte de nuværende kampfly.

Det medgiver forsvarsminister Peter Christensen (V). Beregninger fra hans eget ministerium viser onsdag, at der er brug for 43 nye kampfly, hvis der tages højde for de mest kritiserede forbehold i regeringens udspil.

Men ministeren afviser, at der er behov for så mange flere fly.

- Vi har lagt frem, at selvfølgelig med en række dimensionerende tiltag ønsker vi at købe så få fly som muligt.

- Det er også en stram model, vi lægger frem. Men vi mener, at det er realistisk at løse de samme opgaver med 27 fly, som vi i dag løser med de 30 F-16-fly, siger Peter Christensen.

De anslåede 43 fly stammer fra nye beregninger, Forsvarsministeriet har lavet som svar på spørgsmål fra den konservative forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, ifølge fagbladet Ingeniøren.

Regeringen er blevet kritiseret for at overvurdere, hvor mange flyvetimer flyene kan præstere, og for at der skæres på piloternes træning.

Forudsætningen for de nye beregninger fra Forsvarsministeriet er, at de nye fly skal løse de samme opgaver som Flyvevåbnets eksisterende F-16.

Regeringens anslåede behov for 27 kampfly bygger på en antagelse om, at hvert nyt kampfly årligt vil præstere 250 flyvetimer. Men det er blevet kritiseret af forsvarsordførere fra både Enhedslisten, Konservative og Dansk Folkeparti.

- Dertil kan jeg sige, at forligskredsen har haft alle oplysninger i forbindelse med forhandlingerne. Norge har offentliggjort til medierne, at deres erfaring er, at de netop har fløjet 250 timer hver under træning.

- Alt tyder på, at det, der er lagt til grund, har hold i virkeligheden, siger forsvarsministeren.

Forsvarsministeren henviser til seks måneders træning med to fly i Norge. Men nabolandet forventer, at F-35 kun kan præstere 167 timer årligt. Det viser et svar til Jyllands-Posten fra den norske regering.

Det svarer til, at regeringen i Danmark forventer at kunne vride over 50 procent mere ud af flyene end Norge.

I de nye beregninger, som anbefaler 43 fly, har Forsvarsministeriet derimod taget udgangspunkt i de 167 årlige flyvetimer for F-35 lig det norske forsvar, som også køber F-35.

/ritzau/