Forsvarsminister efter muligt fejlangreb i Syrien: »Vi ved ikke, hvad der er sket«

Danske F-16-fly kan ved en fejl have været med til at bombe syriske regeringsstyrker og dræbe mindst 60 soldater. »Beklageligt«, hvis det er tilfældet, mener forsvarsminister Peter Christensen.

Danske F-16-fly kan ved en fejl have deltaget i et angreb mod syriske regeringsstyrker i weekenden. Forsvarsminister Peter Christensen (V) afventer en undersøgelse af sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Lørdag deltog to danske kampfly i et bombeangreb i Syrien.

Det er sket adskillige gange før, for danske F-16-fly er en del af den amerikanskledede koalition, der forsøger at bekæmpe Islamisk Stat (IS) med jævnlige angreb mod terrorgruppens positioner i det borgerkrigshærgede land.

Men denne septemberlørdag kan det være gået galt.

Angrebet mod det, koalitionen troede var en IS-stilling i området omkring militærbasen Dayr Az Zawr i det østlige Syrien, blev nemlig pludselig stoppet, da der fra russisk side kom meldinger om, at koalitionens bomber havde ramt syriske regeringsstyrker.

Koalitionens angreb blev indstillet øjeblikkeligt.

60 soldater kan være dræbt

Det russiske militær har siden meddelt, at mindst 60 soldater fra præsident Bashar al-Assads regeringshær blev dræbt.

Om det er den internationale koalitions bomber, der ved en fejl har dræbt de syriske soldater, vides endnu ikke.

Koalitionen vil igangsætte en undersøgelse af angrebet, og indtil den foreligger, vil den danske forsvarsminister, Peter Christensen (V), ikke forholde sig direkte til de danske kampflys rolle i det mulige fejlangreb.

»Det er selvfølgelig beklageligt, hvis vi har ramt syriske soldater, for vi har mandat til at angribe Islamisk Stat, og det er det, vi skal. Men vi ved ikke, hvad der er sket,« siger Peter Christensen og fortsætter:

»Jeg synes, det er afgørende, at vi får fundet ud af, hvad der er sket. Jeg vil gerne høre resultatet af koalitionens undersøgelse og ikke alene bygge det på russiske udtalelser, før jeg konkluderer noget.«

Forsvarsministeren mener ikke, at meldingerne fra Rusland »alene er en troværdig kilde at operere ud fra«:

»Derfor vil jeg gerne høre fra vores allieredes side, før jeg konkluderer noget. Dem har jeg mere tillid til.«

Forsvarsminister: Det er »beklageligt«

Peter Christensen betoner, at han ikke kan afvise, at de danske kampfly har deltaget i det formodede fejlangreb.

»Jeg kan dog heller ikke bekræfte, at det er sket, og derfor er det afgørende, at vi får det undersøgt. Jeg mener, at vi alle sammen bør være interesserede i at være på lidt mere sikker grund, inden vi fastslår noget.«

Nu bruger du selv udtrykket »beklageligt«, og den samme ordlyd står i den pressemeddelelse fra Værnsfælles Forsvarskommando, der blev udsendt sent søndag aften. Her står, at det er »naturligvis beklageligt«, hvis koalitionen ved en fejl har ramt andet end IS-styrker. Er det ikke lidt en underdrivelse?

»Næ, for det mener jeg, at det er. Og det er jeg enig med Værnsfælles Forsvarskommando i. Jeg synes, det er godt, at vi undersøger sagen, også fordi, at hvis der er noget, vi skal gøre anderledes eller bedre, så er det vigtigt at få det fastslået,« siger Peter Christensen.

Hvor alvorligt er det, hvis danske F-16-fly har været med til at bombe den syriske regeringshær?

»Vi skal gøre alt, hvad vi kan for, at det ikke sker og ikke gentager sig, for vi har Folketingets mandat til at bekæmpe Islamisk Stat, og det er det, der er vores opgave.«

Men hvis det er sket, hvor alvorligt vil du så se på det?

»Vi skal jo gøre alt, hvad vi kan for, at det ikke sker. Men man er også nødt til at have forståelse for, at Syrien er enormt kompleks at operere i, og det er ikke Danmark, der alene finder målene. Vi er en del af koalitionen, og vi har et omfattende arbejde med at sikre, at det er legitime mål, inden vi engagerer os med angreb fra vores F-16-fly,« siger Peter Christensen og fortsætter:

»Derfor vil jeg ikke kaste mig ud i spekulationer, før jeg har sikker grund at stå på. Dermed kan jeg heller ikke vide, om der er noget, vi skal forbedre i forhold til vores egen procedure.«

Hvis nu koalitionens undersøgelse viser, at det var koalitionens fly - heriblandt de danske F-16-fly - der var med til at bombe syriske regeringsstyrker ved en fejl, hvordan ville du så reagere som dansk forsvarsminister?

»Det er beklageligt, hvis det er tilfældet, og så må man jo se på, hvad baggrunden er herfor, og om der er noget, vi skal ændre. Det kan jeg ikke vide på nuværende tidspunkt.«

Ingen kontakt med Pentagon

Flere end 60 lande er med i den internationale koalition, der bekæmper Islamisk Stat, og Danmark er et af de 13 lande, der bomber terrorgruppen i Syrien og Irak som en del af Operation Inherent Resolve, som USA står i spidsen for.

Peter Christensen fortæller, at han ikke har været i dialog med det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, siden forlydenderne om det formodede fejlangreb kom frem.

»Jeg har forstået, at koalitionen med amerikanerne i spidsen vil undersøge sagen, og det er det, jeg synes, er afgørende,« siger den danske forsvarsminister.

Australien, som også er en del af koalitionen, har ifølge Reuters allerede kondoleret over for de dræbte syriske soldaters familier. Men Danmark har ikke planer om det samme, fortæller Peter Christensen:

»Jeg synes, det ville være rigtigst at konkludere ud fra solid viden og ikke, hvad russiske kilder mener at vide. Og det vil jeg nu fastholde. Jeg kender ikke baggrunden for Australiens melding, og det må de jo sådan set selv om.«

13. september 2016 havde den internationale koalition udført i alt 14.972 angreb i Syrien og Irak.