Forsvarsminister betvivler danske bomber mod Assad-styrker

Det kræver mere troværdige kilder end Rusland, før forsvarsminister Peter Christensen vil konkludere noget.

- Indtil nu er det russiske forlydender. Jeg synes, at vi skal have andre og mere troværdige kilder, inden jeg vil konkludere på noget, siger forsvarsminister Peter Christensen (V) om danske kampflys påståede drab på syriske soldater. Scanpix/Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Forsvarsminister Peter Christensen (V) rejser tvivl om, at danske fly overhovedet har ramt syriske soldater i et angreb, som danske F-16-fly udførte i weekenden.

En overvågningsgruppe rapporterer, at 80 blev dræbt i angrebet. Rusland har sagt, at 62 soldater blev dræbt ved bombningen lørdag i det nordøstlige Syrien.

- Jeg vil slet ikke gå ind i forskellige scenarier, før vi har vished for, om vi overhovedet har ramt syriske soldater.

- Indtil nu er det russiske forlydender. Jeg synes, at vi skal have andre og mere troværdige kilder, inden jeg vil konkludere på noget, siger Peter Christensen.

Australien, som også deltog i den konkrete mission, har allerede undskyldt over for Syrien.

- Forsvaret udtrykker kondolencer over for familier til enhver dræbt eller såret syrisk soldat i denne hændelse, skriver det australske forsvarsministerium.

Hændelsen undersøges nu. Den danske forsvarsminister siger, at det danske forsvar skal bidrage til denne undersøgelse.

- Koalitionen vil nu undersøge, hvad der er op og ned i denne sag, og få afklaret om det er rigtigt, at vi har ramt andre mål end Islamisk Stat og i dette tilfælde syriske soldater.

Dansk kampfly deltager i en USA-ledet mission, der bekæmper Islamisk Stat i Syrien og Irak.

En hændelse som den pågældende bliver undersøgt ud fra et sæt faste Nato-regler.

Der har ikke tidligere under den aktuelle konflikt i Syrien været meldinger om, at danske kampfly har ramt syriske soldater.

Det giver dog ikke ifølge ministeren anledning til ændring af danske procedurer.

- Jeg mener, at det setup, vi har fra dansk side, forud for ethvert mål vi engagerer os i, er meget omfattende. Det er netop for at have vished for, at vi rammer Islamisk Stat, som vi har mandat til, siger Peter Christensen.

Ministeren understreger, at han "selvfølgelig ikke kan udelukke", at danske kampfly rent faktisk har ramt syriske soldater.

- Det er vigtigt få det undersøgt. Også fordi vi skal kunne blive klogere, hvis der er ting, vi kan gøre endnu bedre, siger Peter Christensen.

/ritzau/