Forsvarsminister benægter modstridende krigskommentar

Carl Holst forsikrer, at han aldrig har påstået, at masseødelæggelsesvåben var grunden til, at Danmark i 2003 gik i krig i Irak. Hans forklaring preller af på oppositionen.

Forsvarsminister Carl Holst på vej til samråd - Torsdag den 17. september Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Var det frygten for masseødelæggelsesvåben, der fik Danmark til at sætte militær ind i Irak i 2003?

Torsdag har forsvarsminister Carl Holst (V) været igennem et halvandet time langt samråd, hvor han skulle redegøre for sine tilsyneladende modstridende udtalelser om den danske deltagelse i Irak-krigen.

Det er Folketingets Forsvarsudvalg, der kræver svar på, hvorfor ministeren i august udtalte, at Danmark gik ind i Irak, fordi landet havde masseødelæggelsesvåben. Udtalelsen strider direkte mod daværende statsminister Anders Fogh Rasmussens begrundelse og Folketingets beslutningsgrundlag for krigsdeltagelsen.

Men Holst affejer kritikken:

»Der er i tidens løb blevet besvaret mange spørgsmål og samråd om den danske krigsdeltagelse. Den er også blevet diskuteret bredt i offentligheden, og jeg vil derfor holde mit svar kort: Denne regerings holdning til, hvorfor vi gik ind i Irak i 2003, er den samme som den daværende regerings.«

Hans tidligere udtalelse skal ses i lyset af, at han refererede og forholdt sig til den offentlige debat om masseødelæggelsesvåben i Irak, lyder forklaringen.

»Det er åbenlyst, at der var en offentlig debat om masseødelæggelsesvåben. Det er i den sammenhæng, mine tidligere udtalelser til pressen har skullet læses,« siger Holst.

Men den forklaring tager oppositionspolitikerne i Forsvarsudvalget sig ikke til takke med. Ministeren blev ikke bedt om at forholde sig til den folkelige debat, da han kom med sin udtalelse om masseødelæggelsesvåben, lyder det fra Socialdemokraternes Jesper Petersen (S).

Heller ikke de Radikales forsvarsordfører, Martin Lidegaard (R), er tilfreds med de svar, der kom ud af Carl Holsts første samråd:

»Det er et samråd, som rejser flere spørgsmål, end det besvarer.«

Forsvarsministeren fastholder samtidig, at bevæggrunden til den danske krigsdeltagelse er »belyst tilstrækkeligt«, og at det derfor har været helt rigtigt at lukke Irak- og Afghanistankommissionen.