Forsvarsminister afkræves forklaring på fangetilsyn

Det er meningsløst, at danske soldater fører anmeldte tilsyn med fanger i Afghanistan, mener flere forsvarsordførere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De afghanske fængselsmyndigheder bliver advaret på forhånd, næsten hver gang danske soldater kommer på besøg for at sikre, at udleverede fanger ikke bliver udsat for overgreb. Det skriver Information.

En opgørelse fra Forsvarskommandoen afslører således, at de danske styrker har gennemført 26 tilsyn med tilbageholdte i Afghanistan, men kun fire af disse har været uanmeldte.

Liberal Alliances forsvarsordfører, Villum Christensen, mener, at oplysningerne om fangetilsynet atter afslører, at »Forsvaret har sine egne normer«.

- Det giver jo ingen mening. Hvorfor skulle de danske styrker lave de tilsyn, hvis soldaterne i forvejen fortalte, at de kom? Hvis man forestillede sig, at det her var Levnedsmiddelkontrollen eller Fødevarekontrollen, så ville vi jo have et ramaskrig, siger han til Information.

Optimalt med uanmeldte besøg

Socialdemokraterne og de radikales forsvarsordførere er heller ikke tilfredse med de få uanmeldte fangebesøg.

De Radikales Zenia Stampe beder således forsvarsminister Nick Hækkerup (S) om en forklaring på, hvorfor der ikke er lavet flere uanmeldte besøg:

- For det vil selvfølgelig være optimalt, hvis de var uanmeldte, siger hun.

Ifølge Information skriver forsvarsministeren i et brev til Folketinget, at han nu vil »tage en nærmere drøftelse med Forsvarskommandoen om spørgsmålet om varsling af tilsyn og forholdet til Forsvarskommandoens direktiv på området, herunder med henblik på at drøfte behovet for en eventuel justering af direktivets ordlyd.«