Forsvaret får 415 millioner til overvågning

Danmarks øjne og ører ude i verden, Forsvarets Efterretningstjeneste, får nu 415 millioner kroner over fire år til at øge indsatsen mod terror.

Arkivfoto: Danmarks øjne og ører ude i verden, Forsvarets Efterretningstjeneste, får nu 415 millioner kroner over fire år til at øge indsatsen mod terror. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det blev partierne i forsvarsforligskredsen enige om fredag, da der landede en delaftale i regeringens terrorpakke.

De 415 millioner, der er afsat i årene 2015-2018, kommer blandt andet fra Forsvarsministeriets reserver og midler, der ikke bliver brugt i 2015. Så der er altså ikke tale om nye penge, men penge, der har været afsat i forvejen.

Samtidig er forslaget om at kunne overvåge danskere i udlandet uden en dommerkendelse blevet taget ud af aftalen efter massiv kritik.

Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, kan med den nye aftale udvide det arbejde, den allerede laver, understreger forsvarsminister Nicolai Wammen (S).

»Forsvarets Efterretningstjeneste får nu langt bedre mulighed for at bekæmpe terrorisme. Vores efterretningstjeneste ude i verden bliver bedre til at holde øje og lytte. Samtidig vil regeringen fremsætte sit forslag til høring, når det gælder muligheden for at overvåge »foreign fighters« med dansk oprindelse, der tager til Syrien eller Irak, og der tror jeg også, at der vil være en meget stor opbakning fra Folketingets partier,« siger forsvarsministeren.

Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen (V), synes, at partierne er endt med en »ganske udmærket« aftale.

»Man har retssikkerhed for dem, der måtte blive anklaget for terror, men samtidig har god mulighed for, at FE kan følge med i, hvad der sker rundt om i verden for at beskytte Danmark,« siger han.

»Forsvarsministeriet har ikke brugt de penge, vi har sat af, da vi lavede forsvarsforliget i 2012, så der er en opsparing, og den er bragt i spil. Ellers kunne den opsparing tænkes at blive flyttet til et andet sted, så det giver rigtig god mening at styrke det danske forsvar og samfund ved at styrke efterretningstjenesten,« siger Troels Lund Poulsen.

Forsvarsforliget består af samtlige partier i Folketinget med undtagelse af Enhedslisten.