Forstå baggrunden for folkeafstemningen: 7 skarpe om retsforbeholdet

Det danske retsforbehold i EU skal til folkeafstemning. Her kan du få et overblik over, hvorfor vi skal stemme, og hvad vi stemmer om.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder doorstepmøde angående folkeafstemning om retsforbeholdet. Fra venstre ses SFs Pia Olsen Dyhr, Uffe Elbæk fra Alternativet, Socialdemokraternes Mette Frederiksen, Konservative Folkepartis Søren Pape, Radikale Venstres Morten Østergaard og statsminister Lars Løkke Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Hvad er retsforbeholdet?

Retsforbeholdet er et af de fire forbehold, som Danmark forhandlede på plads med EU i december 1992. Det betyder, at vi kun kan deltage i det samarbejde, hvor alle EUs medlemslande skal stemme for (mellemstatsligt), men at vi ikke kan deltage i det samarbejde, hvor et flertal af EU-landene kan træffe beslutning, og altså sætte det danske Folketing uden for indflydelse. Danmark samarbejder dog med EU på en række områder, blandt andet politisamarbejdet Europol.

2. Hvorfor skal vi stemme om at afskaffe det?

Med Lissabontraktaten står Danmark til at ryge ud af en stor del af samarbejdet på retsområdet. De såkaldte »ja-partier« ønsker ikke, at Danmark blandt andet træder ud af det europæiske politisamarbejde, men vi kan risikere at ryge ud af Europol, hvis vi fortsætter med at have et retsforbehold. Derfor indgik SR-regeringen i marts 2015 en aftale med Venstre, de Konservative og SF, der betyder, at danskerne skal til afstemning om retsforbeholdet.

3. Hvad sker det, hvis vi beholder retsforbeholdet?

Så riskerer vi blandt andet at ryge ud af Europol. Danmark kan godt tilslutte sig Europol alligevel via en såkaldt parallelaftale, men vi kan få et nej, for både EU-Kommissionen og de øvrige medlemslande skal nemlig godkende den beslutning.

4. Hvad sker der, hvis vi afskaffer retsforbeholdet?

Under forhandlingerne om Lissabontraktaten fik Danmark sammen med Irland og Storbritannien mulighed for at melde sig til en såkaldt tilvalgsordning, hvor Danmark skal tage stilling fra sag til sag inden for EUs retsområde i fremtiden. Ifølge ja-partiernes aftale skal Danmark tiltræde 22 retsakter, der blandt andet giver mulighed for fortsat at deltage i Europol og bekæmpe børnemisbrug, menneskehandel og cyberkriminalitet. Danmark ønsker at sige nej til en række retsakter - og EUs asyl- og indvandrerpolitik.

5. Hvem er for at afskaffe retsforbeholdet?

Venstre, de Konservative, Socialdemokrater, de Radikale og SF. Alternativet anbefaler at stemme for, men afviser at slutte sig til aftalekredsen af ja-partier.

6. Hvem er imod at afskaffe det?

Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Enhedslisten, der ikke ønsker at afgive mere suverænitet til EU.

7. Hvad synes vælgerne?

Otte ud af ti vælgere ønsker at forblive i Europol, og meningsmålingerne viser igen og igen et solidt flertal for en ny tilvalgsordning. Der er dog også en del vælgere, der er i tvivl, og det kan gå hen og blive nej-partiernes store chance ved en kommende folkeafstemning.