Forslag til udflytning af styrelser får opbakning fra DF

Landdistrikternes Fællesråds forslag om en række styrelser, der skal flyttes ud i provinsen, får opbakning fra Dansk Folkeparti. Venstre afviser at pege på enkelte styrelser endnu.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ros fra både Dansk Folkeparti og Venstre til Landdistrikternes Fællesråds forslag om udflytning af adskillige statslige styrelser fra hovedstaden.

Forslaget sætter navn på ti styrelser, der ifølge interesseorganisationen skal flyttes ud. Og det er der opbakning til fra Dansk Folkeparti, fortæller ordfører for landdistrikter og øer Mette Hjermind Dencker (DF).

Hun hæfter sig ved, at Landdistrikternes Fællesråd peger på flere af de samme styrelser, som Dansk Folkeparti tidligere selv har nævnt.

»Vi mener i høj grad, at det er vigtigt at få statslige arbejdspladser ud i landet. Og derfor er det også rigtigt godt, at Landdistrikternes Fællesråd kommer med deres forslag,« siger hun.

Landdistrikternes Fællesråd foreslår konkret at flytte ti styrelser ud i provinsen. Det drejer sig blandt andet om NaturErhvervstyrelsen, Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen.

Og netop Naturstyrelsen er oplagt at flytte ud af København, lyder det fra Mette Hjermind Dencker.

»Der er en grund til, at vi peger på de styrelser, vi gør. Der er ingen, der siger, at Naturstyrelsen skal ligge det sted, hvor der er mindst natur i Danmark. Det med at sidde foran computer, kan man gøre så mange andre steder i landet,« siger hun.

Naturstyrelsen er en af de arbejdspladser, som Dansk Folkeparti tidligere på året selv pegede på som oplagt at flytte ud af København. Partiets forslag talte også Banedanmark, DMI og Kulturstyrelsen som institutioner, der med fordel kan rykkes ud i landet.

Sidstnævnte er også med på Landdistrikternes Fællesråds liste over institutioner, der kan flyttes væk fra hovedstaden.

Nu håber formand i Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard, at regeringen vil lytte til forslaget fra organisationen.

»Vi har kigget på de arbejdsområder, styrelserne har, og vurderet, om de passer bedst til at være placeret i hovedstaden, eller om der er steder i landet, hvor der eksempelvis er brancher eller virksomheder, man med fordel kunne komme tættere på,« siger han.

Landdistriktsordfører for Venstre Thomas Danielsen (V) hilser forslaget velkomment og roser organisationen for at komme med sit bud på, hvilke arbejdspladser, der kan flyttes ud.

»Det glæder os, at de aktivt går ind i kampen og støtter op om vores planer om at få flere statslige arbejdspladser ud i landet,« siger han og tilføjer, at regeringens endelige plan kommer inden Folketingets åbning første tirsdag i oktober.

Indtil da afviser han at løfte sløret for, hvilke styrelser og medarbejdere, der skal pakke sammen og søge bolig uden for København.

Udover NaturErhvervstyrelsen, Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen foreslår Landdistrikternes Fællesråd, at Fødevarestyrelsen, Geodatastyrelsen, Energistyrelsen, Vejdirektoratet, Trafik- og Byggestyrelsen, Søfartsstyrelsen og Kulturstyrelsen flyttes ud af København.