Forslag om opholdsforbud deler vandene: »Hvis det var indført for ti år siden, havde vi undgået mange problemer«

Diskussionen om det opholdsforbud, som regeringen vil indføre mod dømte bandekriminelle, er for teoretisk, mener Steffen Boel Jørgensen. Som forretningsfører for Lejerbo kalder han forbuddet en vigtig håndsrækning til de lovlydige beboere i f.eks. Mjølnerparken i København.

Der er taget for meget hensyn til kriminelles retssikkerhed og for lidt til lovlydige borgere, mener Steffen Boel Jørgsensen, forretningsfører for Lejerbo i København, herunder Mjølnerparken. Og han støtter regeringens bandepakke og omdiskuterede opholdsforbud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er sjældent, at den store almene boligorganisation Lejerbo sukker efter politiske tiltag, der kan ende med at straffe beboere.

Men det er nu tilfældet med det opholdsforbud, som regeringen vil indføre mod dømte rockere og bandekriminelle, som i øjeblikket forhandles på Christiansborg.

»Vi har mildt sagt brugt mange kræfter på boligsociale indsatser i Mjølnerparken. Og vores erfaring er, at det virker meget bedre, når vi kan holde de værste kriminelle væk,« siger Steffen Boel Jørgensen, som er forretningsfører for Lejerbo Storkøbenhavn/Nordsjælland og medansvarlig for organisationens boligsociale indsats.

»Vi har ingen forhåbning om, at forbuddet løser alt - at paradis og blomsterduft breder sig, hvis det bliver gennemført. Men det er et godt instrument og en vigtig håndsrækning til os,« fortsætter han.

Eksperter og oppositionspolitikere advarer ellers mod det element i regeringens bandepakke, der skal være med til at understrege, at forbrydelse ikke betaler sig: Dømte rockere og bandemedlemmer skal i op til ti år kunne forbydes at vende tilbage til en kommune, hvor de har begået kriminalitet.

»En hadegave til provinsen,« kalder Radikale Venstres retsordfører Zenia Stampe forslaget, mens juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet indvender, at det også for dømte organiserede kriminelle er en menneskeret at se sin familie og bevæge sig frit.

Drop de teoretiske bekymringer

Spørger man Lejerbos Steffen Boel Jørgensen, er der ikke råd til den slags teoretiske bekymringer.

»Hvis jeg skal sige det meget kort, så tror vi, at hvis opholdsforbuddet var indført for ti år siden, havde vi undgået mange problemer med organiseret kriminalitet på Nørrebro,« siger Steffen Boel Jørgensen og fortsætter:

»Selvfølgelig løser sådan et værktøj ikke i sig selv problemet, men jeg tror helt ærligt, at det vil være med til at gøre problemerne mindre på Nørrebro. Det er altså ikke ligegyldigt, om de dømte bandemedlemmer kommer tilbage til det sted, som var udgangspunktet for deres misgerninger.«

Mjølnerparken på ydre Nørrebro i København har længe stået som et slående eksempel på et plaget boligområde. Og bedst som f.eks. beboerdemokratiet spirede, blev opfattelsen af området bombet tilbage, da en af Mjølnerparkens tidligere beboere – den 22-årige Omar El-Hussein – i løbet af 13 timer i februar 2015 dræbte to personer, sårede syv betjente og selv blev dræbt af politiet.

For nylig har dagbladet Politiken beskrevet, hvordan meget går bedre i Mjølnerparken: Andelen af beboere uden tilknytning til arbejdsmarkedet er faldet fra 70 til 43 pct., og andelen af beboere med en dom for første gang er under tre pct. Samtidig tegner både Lokalpoliti Nordøst og Lejerbo billedet af et område, hvor mange års bandekriminalitet og utryghed blandt beboerne letter.

»Den gennemsnitlige borger i Mjølnerparken har ofte stået og set, hvor konsekvensløst det har været. »I ved, hvem de er, hvorfor gør I ikke noget?« har de spurgt os. Og vi har helt ærligt aldrig kunnet give et godt svar,« fortæller Steffen Boel Jørgensen fra Lejerbo, som alene i København driver 60 afdelinger med næsten 6.000 boliger.

Forbud vil ramme banderne hårdt

Forretningsføreren forklarer også, hvorfor opholdforbuddet efter hans opfattelse vil virke efter hensigten på det lavpraktiske plan.

»Med vores boligsociale arbejde har vi kunnet se, at når de allerværste er inde og sidde og væk fra området, har vi en rigtig god chance for at arbejde med alle de andre - brødre, søstre, mødre og fædre. Så snart de allerværste kommer ud og tilbage, er arbejdet ti gange sværere for os. Derfor vil et sådan opholdsforbud også gøre vores arbejde nemmere,« Steffen Boel Jørgensen.

Samtidig mener forretningsføreren, at tiltaget vil ramme de organiserede hårdt:

»Det bliver kort sagt sværere at lave organiseret kriminalitet. Vi taler så meget om sårbarhed, men også organiserede kriminelle er sårbare. Og hvis man pludselig har meget svært ved at opholde sig dér, hvor man har oparbejdet sin business, er det altså sværere at lave business.«

Og ja, hvis en kriminel, som ikke længere kan opholde sig i København, fordi det vil udløse en ny fængselsstraf, flytter til for eksempel Gladsaxe eller Hillerød og fortsætter med at tage del i bandekriminalitet dér, må processen ifølge Steffen Boel Jørgensen bare starte forfra.

»Det er fint, at retssamfundet giver grundlæggende beskyttelse af alle – også sigtede og anklagede. Men man er bare nødt til også at have en balance i forhold til, hvad man yder til ofrene og de potentielle ofre. Får de beskyttelse eller ikke?« spørger han og svarer selv:

»Dér har balancen måske været forskuddet negativt de senere år. Jeg synes, at det her trækker i den rigtige retning. Det er på ingen måde noget, jeg er bekymret for som borger. Tværtimod tror jeg, at det vil give en større tillid til samfundet. Og det er måske lige præcis det, vi har brug for.«

Forhandlingerne om bandepakken forventes at lande i løbet af denne uge eller i starten af næste. Umiddelbart bakker både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet op om pakkens elementer, herunder opholdsforbuddet.