Forskningschef: Ministers udtalelse er et angreb på systemet

Det er problematisk, at Esben Lunde udtaler sig kritisk om brugen af aktindsigt, mener forskningschef.

Arkivfoto: Det er problematisk, at Esben Lunde udtaler sig kritisk om brugen af aktindsigt, mener forskningschef. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

København. Stærkt problematisk.

Sådan omtaler forskningschefen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Vibeke Borberg, miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens (V) udtalelse om brugen af aktindsigt.

På et møde med medarbejdere i Miljøstyrelsen i november udtalte Esben Lunde Larsen ifølge et lydklip, som Politiken har fået adgang til, blandt andet følgende.

- Jeg mener, at det er en sygdom i vores samfund, at der bliver søgt om aktindsigt i alt mellem himmel og jord.

Det er problematisk, at miljø- og fødevareministeren sætter spørgsmålstegn ved det system, der understøtter det demokratiske samfund, mener Vibeke Borberg.

- Problemet med ministerens udtalelser er, at han angriber systemet og det forhold, at aktindsigten giver borgere og medier en meget vid adgang til at følge med i den politiske proces.

- Han kalder det en sygdom i samfundet, og det er stærkt problematisk, siger hun.

Spørgsmål: Men kan der ikke være noget om, at ministerierne bruger meget tid på at behandle aktindsigter?

- Jo, det kan der bestemt. Det er ofte belastende for de offentlige myndigheder især de medarbejdere, der behandler ansøgninger om aktindsigt fordi det kan være meget tidskrævende.

- Men det er jo et system, vi har valgt at have i Danmark. Derfor er det jo noget, vi har valgt at sætte ressourcer af til, siger Vibeke Borberg.

I et skriftligt svar fra Esben Lunde Larsen til Politiken forklarer ministeren, at "han forløb sig".

Udtalelsen fra Esben Lunde Larsen kommer i kølvandet på, at ministeren i begyndelsen af april fik en næse af Folketinget for manglende oplysninger i en sag om fiskekvoter. En næse er den alvorligste kritik, som en minister kan få.

På mødet i november i Miljøstyrelsen blev ministeren spurgt til, om han går ind for, at offentlighedsloven skal ændres og blive mere åben.

I en del af svaret kritiserer ministeren brugen af loven og siger, at han umiddelbart ikke mener, at der er behov for mere åbenhed. Der skal nemlig også være plads til en fortrolig arbejdsproces, fremgår det af lydklippet.

Ministeren omtaler også sit syn på lækager fra ministeriet. Her siger han, at han "nok selv skal offentliggøre det, der skal offentliggøres".

Offentlighedsloven har været kritiseret for at skabe mere lukkethed, siden den senest blev ændret i 2013.

Regeringen ventes at offentliggøre et udspil til en ny offentlighedslov inden Grundlovsdag.

/ritzau/