Forskere vil skrotte nationale skoletest

De nationale test, der bruges i folkeskolerne, giver forkerte og usikre resultater, fastslår forskere i rapport. Men Merete Riisager vil ikke afskaffe testene.

Selv hvis børn fra 2. til 8. klasse gør sig stor umage i de nationale test, er det ikke sikkert, at de ender med et retvisende resultat. En ny forskningsrapport viser, at prøverne giver forkerte og usikre svar. (Genrefoto) Martin Sylvest Andersen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Eleverne fra 2. til 8. klasse kæmper lige nu med nationale test, som skal måle elevernes niveau i fag som dansk og matematik.

Men prøverne kan ikke bruges til meget.

Testene viser forkert og giver usikre resultater, siger professor Jeppe Bundsgaard fra Aarhus Universitet, en af to forskere bag en undersøgelse af de nationale test.

»Fejlene og usikkerhederne er så store, at vores vurdering er, at det ikke er rimeligt og værdigt over for eleverne at udsætte dem for test og resultater, der er forkerte,« siger han.

Jeppe Bundsgaard og professor emeritus Svend Kreiner har tjekket prøverne for 8. klasse i 2017. De fandt store fejl.

Testene giver så store udsving i resultaterne, at det ifølge Jeppe Bundsgaard svarer til, at man har en tommestok, som skifter mellem at måle i centimeter og i tommer. Man ved bare ikke, hvornår den måler i hvilken enhed.

Dygtige elever kan have fået konstateret læseproblemer og derfor fået ekstra hjælp, de ikke havde brug for. Omvendt kan andres faglige vanskeligheder være blevet overset.

Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen, siger, at nationale test i årevis er blevet alvorligt overvurderet af medier og politikere.

»Vi har sagt mange gange, at man skal lade være med at tro, at man kan bruge dem til at sige, hvordan folkeskolen er,« siger han.

Eleven kan score mellem 0 og 100 point. Men ifølge forskerne kan elever, der burde ligge på et middelniveau, lige så godt kan få enten 16 eller 84 point.

SF og Enhedslisten har kaldt undervisningsminister Merete Riisager (LA) i samråd.

Men ministeren er ikke til sinds at skrotte testene.

»I starten af 2020 vil man formentlig invitere til drøftelser om, hvordan nogle nye test skal fungere i fremtiden.«

Spørgsmål: I 2016 konkluderede ministeriet, at testene målte upræcist på mindst 19 ud af 30 områder. Hvorfor har I ikke allerede gjort noget ved det?

»De nationale test er en meget stor maskine at vende. Og for at kunne have en politisk proces omkring det, skal man have lavet en ordentlig evaluering og have anbefalinger fra fagpersoner,« siger Merete Riisager.

/ritzau/