Forskere: Vær varsom med at tolke på Skolevalget

At blå blok med 104 mandater blev valgets store vinder, da 14- og 16-årige skoleelever torsdag stemte ved Skolevalget, afspejler ikke nødvendigvis resultatet af det kommende folketingsvalg, mener ungdoms- og valgforskere.

Venstre formand, Lars Løkke Rasmussen, følger resultatet i Skolevalg 2015 under den afsluttende valgfest på Christiansborg. I Skolevalg har tusindvis af elever fra 8. og 9. klasse på 800 skoler landet over været i stemmeboksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng

Man skal passe på med at udlede alt for meget af Skolevalgets blå resultat i forhold til det kommende folketingsvalg.

Det mener valgforsker hos Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA) Yosef Bhatti.

»Gruppen har ikke stemmeret, og der kan være forskel på, hvordan forskellige grupper stemmer,« understreger valgforskeren.

Klaus Levinsen, der forsker i unges deltagelse i demokratiet på institut for statskundskab ved Syddansk Universitet, bakker Yosef Bhatti op:

»Man skal være varsom med at tolke på, om resultatet er noget, der også afspejler sig i et kommende valg. Det er immervæk unge, der ikke har fået valgret endnu.«

Selvom de to forskere ikke mener, at ungdommens blå kryds og opbakningen til Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister er lig med, at blå blok kommer til at vinde det »rigtige« folketingsvalg, kan der godt trækkes tråde mellem de unges holdning og gruppen af danskere, som i dag har stemmeret, mener Yosef Bhatti. Han peger på en trend i landet:

»Resultatet reflekterer en generel holdning og den generelle trend i befolkningen, hvor man på nuværende tidspunkt har en tendens til at stemme mere til den blå side.«

Selv om Klaus Levinsen ikke er vild med at tolke for meget på resultatet af skoleelevernes valgresultat, ser han konceptet med valgaftenen som et godt redskab til at engagere unge til at gå i stemmeboksene.

»Vi skal selvfølgelig undersøge nærmere, om det har en effekt på længere tid. Men vores formodning er, at det kan være en af de positive konsekvenser, at man med Skolevalget forbereder de unge ved at sætte dem ind i, hvad valget handler om og giver dem viden om, hvordan valget forløber,« siger han og uddyber:

»Derved kan man måske også være med til at hæve engagementet og på længere sigt også stemmeprocenten for førstegangsvælgere.«

Ved torsdagens valgaften fik blå blok 104 mandater, mens rød måtte nøjes med 75.