Forskere undrer sig over regeringens tilvalgsordning

Det er både »disharmonisk« og »usolidarisk«, at Danmark med en blåstempling af den tilvalgsordning, som regeringen fremlagde tirsdag, vil stå uden for to EU-programmer, som skal bekæmpe og forebygge kriminalitet, mener flere eksperter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er bemærkelsesværdigt, at regeringen sammen med de øvrige EU-venlige partier har sagt nej til to såkaldte forordninger, som skal forebygge kriminalitet i Europa, allerede inden danskerne skal stemme om den tilvalgsordning, som skal erstatte retsforbeholdet.

Det påpeger flere eksperter over for Information onsdag.

»Det virker disharmonisk, i forhold til at de danske politikere har lagt så meget vægt på kriminalitetsforebyggelse og samarbejde om straffesager i debatten om det europæiske retssamarbejde,« siger Søren Dosenrode, der er professor i international politik på Aalborg Universitet, til avisen.

Udmeldingen kommer, efter regeringen sammen med SF, Venstre og de Konservative tirsdag fremlagde tilvalgsordningen som en erstatning for retsforbeholdet. Ordningen skal til folkeafstemning i første kvartal af 2016.

Men ifølge Information har regeringen allerede udelukket to forordninger i tilvalgsordningen - den ene omhandler oprettelsen af en fond, som skal styrke samarbejdet i retslige straffesager og det generelle politisamarbejde. Den anden forordning ville beskytte ofre for kriminalitet og støtte samarbejdet om at bekæmpe narkotikakriminalitet.

Adjunkt i strafferet ved Syddansk Universitet Henning Sørensen siger til avisen, at det ikke giver nogen mening, at politikerne på forhånd har sagt nej tak til de to forordninger.

Begge forskere påpeger, at fravalget kan hænge sammen med, at politikerne vil gøre aftaleteksten ved den kommende folkeafstemning mere »spiselig«, og at politikerne ønsker at signalere sparsommelighed.