Forskere under angreb

De senere år har budt på flere sager, hvor forskere blander sig i den offentlige debat og efterfølgende mødes af politisk pres. Her er fire eksempler:

Marlene Wind, professor ved Københavns Universitet, blev selv centrum i den politiske debat, da hun udtale sig om grænsekontrol og Schengen-reglerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Marlene Vind

Da VK-regeringen og Dansk Folkeparti i 2011 aftalte at øge grænsekontrollen, kritiserede EU-professor Marlene Wind fra Københavns Universitet tiltaget. Hun kaldte det »ren og skær valgflæsk«, som »appellerer til den laveste fællesnævner og den indre svinehund«.

Det fik daværende integrationsminister Søren Pind (V) til at kalde hende »Marlene Halvind«, og daværende DF-leder Pia Kjærsgaard udtalte følgende til Ritzau:

»Jeg mener, at hun er færdig. Fuldstændigt færdig. Marlene Wind har ladet det løbe af med sig, og hun må være færdig som den person, der udtaler sig som ekspert på EU-området.«

Lars Erslev Andersen

Terrorekspert og seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Lars Erslev Andersen var i juli 2014 medunderskriver på et debatindlæg i Politiken under overskriften »Fordøm Israels angreb på civile i Gaza«.

Det fik DFs Morten Messerschmidt til at sende ham en mail, hvori han problematiserede, at han som forsker på DIIS var medunderskriver. Mailen blev også sendt til Erslev Andersens chef. I Jyllands-Posten lagde Messerschmidt ikke skjul på, at han ville presse Erslev Andersen til tavshed:

»Jeg vil da til enhver tid lægge pres på ham for at afstå fra at have tossede holdninger. Eller – han må godt have dem, men så synes jeg, at han skal holde dem for sig selv.«

Peter Nedergaard

EU-forsker og professor ved Københavns Universitet Peter Nedergaard anlagde i foråret det synspunkt, at EU-parlamentarikere fra små lande ikke har ret meget indflydelse. Det fik socialdemokraten Christel Schaldemose (S) til at lancere et angreb mod hans faglige viden.

Om særligt Peter Nedergaard og andre EU-eksperter udtalte hun til JP:

»Jeg er rystet over, at de kalder sig selv for eksperter«. Og: »Han skal have skolepengene tilbage.«

Claus Haagen Jensen

Daværende professor i offentlig forvaltning ved Copenhagen Business School Claus Haagen Jensen kaldte det »helt grotesk«, da tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) slukkede for sin mikrofon under et samråd i Folketinget. På Facebook kritiserede Søren Pind (V) efterfølgende Haagen Jensen med følgende ordvalg:

»Sådan er der utallige eksempler på en manisk, presseliderlig adfærd, der burde indbringe ham en sag for Udvalget for Videnskabelig Uredelighed. Han er en skændsel for juraen,« sagde Pind.