Forsker: Terror er tabu blandt somaliere

Det er ikke overraskende, at der angiveligt sidder en dansk statsborger med somalisk baggrund terrorfængslet i Holland.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bør ikke komme som nogen overraskelse, at en af de 12 terrormistænkte mænd i Holland med somalisk baggrund, angiveligt er dansk statsborger.

Det vurderer terrorforsker Lars Hallundbæk. Han er i hvert fald ikke selv overrasket over, at de fængslede menes at have forbindelse til den islamistiske gruppe al-Shabaab.

- Lige nu er al-Shabaabs rekrutteringspotentiale et af de største i verden, så det ville ikke være overraskende, hvis der kommer flere tilfælde fra vestlige lande, siger Lars Hallundbæk.

Ifølge terrorforskeren er der brug for en målrettet forebyggende indsats, hvis vi skal undgå, at flere dansk-somaliere sættes i forbindelse med al-Shabaab.

Han anslår sammen med forskeren Michael Taarnby, at mellem 200 og 400 herboende somaliere støtter eller sympatiserer med gruppen.

Men det er tabu i det somaliske miljø i Danmark, som Lars Hallundbæk beskriver som meget lukket og socialt kontrolleret.

- Folk er meget velorienterede om, hvad der foregår i miljøet. Derfor er der brug for at alliere sig med ressourcestærke somaliere i Danmark, som stor indsigt i lokalsamfundet. Stemmen skal komme indefra, siger Lars Hallundbæk.

Forud for rekrutteringen er der jo altid en periode, hvor en ung mand er blevet radikaliseret, forklarer han. Derfor er det også en god idé at få inddraget familier og forældre til nogle af de unge mænd, der drager til Somalia for at få militær træning.

- Der er jo familier i de europæiske lande, som mangler en søn eller en nevø. Mange af dem vægrer sig mod at tale med myndighederne. Enten fordi de er bange for at blive anklaget for meddelagtighed eller på grund af et stort internt pres i miljøet, siger han.

Al-Shabaab sympatiserer med al-Qaeda og bruger effektive virkemidler, når der skal rekrutteres nye, unge mænd. For eksempel lægges videoklip på nettet med vestlig rapmusik som underlægning.

Tidligere har dansk-somaliere stået bag to selvmordsbomber i Mogadishu i december 2009 og september i år.

/ritzau/