Forsker: Luksusrejser er udbredt i NGO-verdenen

De store hjælpeorganisationer svømmer i penge, og derfor er Lars Løkke Rasmussens overforbrug ikke overraskende, siger en forsker i nødhjælpsorganisationers arbejde.

Foto: VINCENT WEST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hører ikke til sjældenhederne, at en formand for en stor hjælpeorganisation rejser på de mest komfortable og bedst servicerede pladser i flyvemaskinen.

Det vurderer Christian Bjørnskov, professor i økonomi ved Aarhus Universitet og mangeårig forsker i nødhjælpsorganisationers arbejde, over for Kristeligt Dagblad. Dermed konstaterer han, at Lars Løkke Rasmussens (V) ekstremt dyre rejser som formand for klimaorganisationen GGGI slet ikke er så usædvanlige.

»Det virker i dette tilfælde som et voldsomt overforbrug, som er ud over det acceptable. Men det er ikke overraskende, at det kan ske,« siger Christian Bjørnskov til avisen.

»Det reflekterer, hvordan systemet virker, og er et klassisk problem i NGO-verdenen, der svømmer i penge,« fortætter han.

Hans kommentar kommer som reaktion på, at Lars Løkke Rasmussen har foretaget rejser for over 777.000 kroner for den internationale klima -og vækstorganisationen Global Green Growth Institute, GGGI. En organisation, der modtager omkring 90 millioner kroner om året af Danmark.

Alligevel er der ingen centrale krav fra Danida om, hvordan hjælpeorganisationer, der modtager danske midler, indretter deres rejseregler. Danida stiller dog som et krav, at ansøgere fører en omkostningseffektiv administration med et årsregnskab, som bliver tjekket af ekstern revision og læst af Danida.

Ifølge Christian Bjørnskov er der bred enighed blandt vestlige organisationer om retningslinjer for anvendelse af støttemidler, men de bliver ofte ikke håndhævet, påpeger han.

»Så længe der er bilag for det hele, bliver det ikke fanget i revisionen. Det handler for NGOerne om at få højt profilerede politikere til at engagere sig i organisationens arbejde og tilbyde dem ordentlige vilkår. Man får ikke folk til at flyve til et endagsmøde på den anden side af kloden på økonomiklasse,« siger Christian Bjørnskov til Kristeligt Dagblad.

Lars Løkke Rasmussen skrev søndag i et brev til Venstres medlemmer, at han burde have ændret de luksuriøse rejseregler i klimaorganisationen GGGI tidligere.