Forsker: Kun Mette F. får fordel af at låse udlændingepolitik

Socialdemokratiet foreslår at binde udlændingepolitikken i et bredt forlig hen over midten i dansk politik.

Socialdemokratiet fortsatte søndag d. 17. september deres 2-dages kongres i Aalborg Kongres og Kulturcenter . Her ses formand Mette Frederiksen under sin afsluttende replik . (foto: Henning Bagger / Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Udlændingepolitik er et spørgsmål, som kan flytte vælgere. Derfor er det godt set af Mette Frederiksen, Socialdemokratiets formand, når hun vil låse udlændingepolitikken hen over midten.

Det siger Kasper Møller Hansen, der er professor i statskundskab ved Københavns Universitet, som reaktion på udmeldingen, der kom på oppositionspartiets årlige kongres i Aalborg.

»Det vil sikre hende en afgørende stemme i forhold til udlændingespørgsmål. Men jeg tvivler på, at andre vil være med, for de er godt klar over, at de skal kunne manøvrere frit på området, fordi det er så vigtigt for mange vælgere.«

»Hvis Dansk Folkeparti går med på det, så fjerner man deres mulighed for at profilere sig selvstændigt på det,« siger Kasper Møller Hansen.

Et forlig hen over midten betyder, at selv hvis regeringsmagten skifter hænder efter et valg, kan reglerne kun laves om, hvis alle forligspartier er enige. Medmindre et parti opsiger forliget før et valg.

Valgforskeren mener, at det er en del af en meget bevist strategi fra Socialdemokratiet, som siden valget har taget en markant højredrejning på udlændingeområdet.

»Det seneste udspil er en langsigtet strategi for at sikre, at udlændingespørgsmålet ikke bliver et spørgsmål, som blå blok kan vinde på ved næste valg, når nu socialdemokraterne er med på de«t.

»Det har båret frugt. Socialdemokraterne har flyttet stemmer hen over midten gennem de seneste to år. De har dog tabt omkring tilsvarende til Radikale, SF og Enhedslisten,« siger Kasper Møller Hansen.

Spørgsmålet om at binde udlændingepolitikken bredt hen over midten kom også op på Socialdemokratiets kongresser i 2015 og 2016.

Denne gang omtaler Mette Frederiksen dog emnet i mere direkte termer og henvender sig direkte til blå blok samt SF.

Foreløbig har både Venstre og Dansk Folkeparti været afvisende over for det.

/ritzau/